A recept a méltán híres, új Ottolenghi szakácskönyvből, a Jerusalem-ből származik, változtatás nélkül. A szerző szavai szerint jellegzetes közel-keleti búzadarás édesség, aminek rengeteg változata van. Szeretem a búzadarás süteményeket, tetszik nekem izgalmas, darabosabb textúrájuk. Ez volt az egyik oka, hogy a desszertek közül először erre esett a választásom a könyvből. A másik ok, hogy délutáni vendégeket vártam és úgy képzeltem, hogy teához, kávéhoz szép lesz egy-egy narancsos szelet. Nemcsak szép, finom is lett; erről és még egyebekről itt olvashattok.
Két formába elegendő adag, olyan vendégségre is kitűnő, amikor mi megyünk valakihez, valahová és vinnénk is valamit. A maradék alufóliába csomagolva hosszan eltartható, további délutánokra és reggelekre.
Recept:
- 180 ml napraforgó olaj
- 240 ml frissen facsart narancslé
- 160 g narancslekvár
- 4 tojás
- 1 narancs reszelt héja
- 70 g cukor
- 70 g kókuszreszelék
- 90 g liszt
- 180 g finom szemcséjű búzadara
- 2 evőkanál reszelt mandula
- 2 teáskanál sütőpor
- 200 g cukor
- 140 ml víz
- 1 evőkanál narancsvirágvíz
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy keverőtálban összekeverjük az olajat, a narancslekvárt, a narancslevet, a tojásokat és a reszelt narancshéjat. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat keverjük össze, a cukrot, kókuszt, lisztet, búzadarát, reszelt mandulát, sütőport. Végül a két tál tartalmát összekeverjük.
Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk két 12x32 cm-es sütőformát, vagy egy nagyobbat. Elosztjuk a formá(k)ban a tésztát és 45-60 percig sütjük, amíg a teteje szép aranyszínű lesz és a beleszúrt tű nem ragacsos, amikor kihúzzuk.
Amikor már majdnem kész a sütink, elkészítjük a szirupot: lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a narancsvirágvízzel. A sütőből kivesszük tésztákat, de még a formában hagyjuk és kanállal, vagy szilikonos ecsettel elkezdjük locsolgatni-kenegetni a forró sziruppal, egészen addig, amíg az összeset felhasználtuk. Fokozatosan, kis adagokban terítsük a szirupot a tésztára, mindig megvárva, hogy beszívódjon, mielőtt a következő réteget rákennénk. Amikor kicsit kihűlt, vegyük ki a formából a süteményt. Langyosan már vágható, fogyasztható.
Tálaláskor adjunk mellé cseppnyi narancsvirágvízzel és citrommal ízesített görög joghurtot.
Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk két 12x32 cm-es sütőformát, vagy egy nagyobbat. Elosztjuk a formá(k)ban a tésztát és 45-60 percig sütjük, amíg a teteje szép aranyszínű lesz és a beleszúrt tű nem ragacsos, amikor kihúzzuk.
Amikor már majdnem kész a sütink, elkészítjük a szirupot: lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a narancsvirágvízzel. A sütőből kivesszük tésztákat, de még a formában hagyjuk és kanállal, vagy szilikonos ecsettel elkezdjük locsolgatni-kenegetni a forró sziruppal, egészen addig, amíg az összeset felhasználtuk. Fokozatosan, kis adagokban terítsük a szirupot a tésztára, mindig megvárva, hogy beszívódjon, mielőtt a következő réteget rákennénk. Amikor kicsit kihűlt, vegyük ki a formából a süteményt. Langyosan már vágható, fogyasztható.
Tálaláskor adjunk mellé cseppnyi narancsvirágvízzel és citrommal ízesített görög joghurtot.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése