2013. január 3., csütörtök

Céklás blini



Nagyon rég nem jelentkeztem és már rosszul éreztem magam emiatt, de az ünnepek teljesen elragadtak, amit viszont egyáltalán nem bánok, mert nagyon szépen és jól sikerült minden. Sokféle vendégség volt nálunk és mi is mentünk ide-oda, de gasztronómiai szempontból legjobban a 27.-i brunchra készültem. Bővített családi esemény volt, pizsama dress code, már régóta terveztük. Sokfogásos, hosszan elnyúló reggeli pezsgővel, napsütéssel, kérem a vajat, odaadod a lekvárt? kérsz kaprot? teát valaki? mondatocskákkal, utána elégedett elvonulással.
Az ételek sorában a céklás blini volt a legszínesebb, amit külön értékeltünk így télvíz idején. A tészta elkészítése nagyon egyszerű, csak a céklát főztem meg előző este. Bármilyen füstölt hallal finom, de ár/érték arányban én a gravlax készítést javaslom, kevés munka, nagy jutalom.
Még a recept előtt annyit azért szeretnék az Újév kapcsán megjegyezni, hogy örülök minden olvasómnak! A jövőre nézve tele vagyok tervekkel, rengeteg inspirációval, kedvvel, remélem időm is lesz mindent megvalósítani. Mindenesetre ez az egész ünnepi forgatag, amiben részem volt, ismét abban erősített meg, hogy együtt főzni, ételekről (is) beszélgetni, ételek mellett beszélgetni, asztalt körbeülni, jóízűen enni az étkezésen jóval túlmutató erőket mozgat meg, azon kívül, hogy milyen nagy örömet okoz. Jó étvágyat kívánok egész évre!

Recept:
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 125 g liszt
  • 125 ml langyos tej
  • fél teáskanál só
  • 2 tojás
  • 25 g olvasztott vaj
  • 1 közepes cékla
A céklát megmossuk, egészben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, lereszeljük, majd botmixerrel pürésítjük.
Az élesztőt egy kis tálban összekeverjük a cukorral, felöntjük 50 ml langyos vízzel, félretesszük.
A céklapürét összekeverjük a liszttel. Hozzáadjuk a langyos tejet és az élesztős vizet, elkeverjük. Végül jól elkeverjük benne a két tojást, a sót és a vajat. egy órát pihentetjük.
Tapadásmentes serpenyőben tenyérnyi adagokban sütjük, kevés vajon, közepes hőmérsékleten.
Füstölt/pácolt lazaccal, vagy bármilyen füstölt hallal, kaviárral, tejföllel, kaporral és hajszál vékonyra szeletelt citrommal tálaljuk.
Előételnek, vagy könnyű vacsorának is kiváló!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...