Kíváncsi voltam a narancs és a mandarindzsem közötti különbségre, azt gondoltam, hogy nem lesz túl nagy. De nem volt igazam, határozottan más az íze, mondhatni mandarin ízű! Az a kesernyésség, amit a narancsban egyébként nagyon szeretek, nincs benne, simább, de azért savanykás, markáns ízű dzsem. Csak a kezeletlen, biocitrom (Sparban mindig van) héját reszeltem bele, a mandarinhéjat kihagytam, fő a biztonság.
Aki nem szeret lekvárt főzni a sok macera miatt, annak is ajánlom, mert a mandarint könnyű pucolni, fehér bundája se nagyon van, csak a magokkal kell egy kicsit bíbelődni, de még lehet szerencsénk is, ha valóban mag nélküli fajtát tudunk beszerezni, mint ahogy nekem most ez nem jött össze. A főzés sem hosszú idő, a végén meg lesz egy adag napsütötte csemegénk. Ránk fér.
Recept:
- 2 kg mandarin
- 2 biocitrom
- 750 g cukor
4-5 kis üveg lesz.
Az üvegekből előre megfontolt szándékkal kihagyott kóstolóból finom reggelit készíthetünk:
Görög joghurthoz adunk egy-két teáskanál friss mandarindzsemet, megszórjuk házi készítésű granolával, vágott mogyoróval, vagy pisztáciával és gránátalmamaggal. Örülünk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése