2013. január 28., hétfő

Mandarindzsem


Kíváncsi voltam a narancs és a mandarindzsem közötti különbségre, azt gondoltam, hogy nem lesz túl nagy. De nem volt igazam, határozottan más az íze, mondhatni mandarin ízű! Az a kesernyésség, amit a narancsban egyébként nagyon szeretek, nincs benne, simább, de azért savanykás, markáns ízű dzsem. Csak a kezeletlen, biocitrom (Sparban mindig van) héját reszeltem bele, a mandarinhéjat kihagytam, fő a biztonság.
Aki nem szeret lekvárt főzni a sok macera miatt, annak is ajánlom, mert a mandarint könnyű pucolni, fehér bundája se nagyon van, csak a magokkal kell egy kicsit bíbelődni, de még lehet szerencsénk is, ha valóban mag nélküli fajtát tudunk beszerezni, mint ahogy nekem most ez nem jött össze. A főzés sem hosszú idő, a végén meg lesz egy adag napsütötte csemegénk. Ránk fér.

Recept:

  • 2 kg mandarin
  • 2 biocitrom
  • 750 g cukor
A mandarinokat megmossuk, megpucoljuk a belső fehér hálókat is távolítsuk el. Keresztben félbe vágjuk, a feleket kissé megnyomjuk, hogy az esetleges magok kijöjjenek. Legjobb, ha egy nagy tál fölött dolgozunk, hogy a kifolyó lé ne vesszen kárba, a magokat pedig a másik tenyerünkkel fogjuk fel. Botmixerrel pürésítsük a mandarint, majd tegyük fazékba. A két citromot mossuk meg, töröljük szárazra, a héját reszeljük a mandarinra, majd a levüket is facsarjuk hozzá. Adjuk a gyümölcshöz a cukrot. Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük 3/4 órát, amíg kellőképpen besűrűsödik. A forró dzsemet előzőleg kiforrázott üvegekbe töltjük, pokrócba csomagolva hagyjuk kihűlni.
4-5 kis üveg lesz.

Az üvegekből előre megfontolt szándékkal kihagyott kóstolóból finom reggelit készíthetünk:


Görög joghurthoz adunk egy-két teáskanál friss mandarindzsemet, megszórjuk házi készítésű granolával, vágott mogyoróval, vagy pisztáciával és gránátalmamaggal. Örülünk.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...