Karácsony előtt mindig csak azon háborgok magamban, hogy én tényleg olyan szívesen sütöm a bejglit, a mézeskalácsot, meg a többit, időzítem a feladatokat, hogy minden kész és szép legyen időben, de hogy még közben ugyanúgy a napi rendes evésről is gondoskodni kell...! Nekem sokszor ez a legnehezebb, a mindennapi rutint ilyenkor felülírja a sok extra.
Mákdarálás közben, sütemény illatban váratlanul jelentkező éhség esetén az ilyen egyszerű, gyors tészták mentenek meg és a tartalmas levesek.
A karfiolos tészta Szicíliában fenyőmaggal készül, nálam most dióval. A karfiol teljesen dióízű lesz ebben az ételben, egyszerűen fantasztikus, a többi, édes-sós-csípős ízzel nagyon izgalmas kombináció, gratulálok a szicíliai mammáknak!
Recept:
- 500 g durumtészta, pl. kagyló formájú (conchiglie), de készülhet spagettiből, rigatoniból, orecchiettéből is
- egy kis fej karfiol apró rózsáira szedve
- 1 fej hagyma felaprítva
- 4 szardella
- 2 marék dió
- 2 evőkanál mazsola
- 6 evőkanál olívaolaj
- egy nagy csipet sáfrány
- só, frissen őrölt bors
- 1 kávéskanál chilipehely (elhagyható)
- frissen reszelt parmezán
- friss petrezselyem
A sáfrányt 2 evőkanál forró vízbe áztatjuk.
Fazékban sós vizet forralunk. Beletesszük a karfiolrózsákat, 3-4 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük. A vízbe tesszük a tésztát, al dentére főzzük.
Közben a hagymát puhára dinszteljük az olívaolajon. Rátesszük a szardellákat, szétnyomkodjuk, elkeverjük. Ráöntjük a sáfrányos vizet. Hozzáadjuk a karfiolt, a mazsolát, a chilipelyhet, ha használunk és a diót. Közepes lángon kevergetve pirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
A kifőtt tésztát lecsöpögtetjük és a karfiolos mártáshoz keverjük. Kevés olívaolajjal még meglocsoljuk, ha szükséges sózzuk.
Tálaláskor frissen reszelt parmezánnal és petrezselyemmel bőven megszórjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése