2012. december 18., kedd

Szicíliai édes-sós karfiolos tészta


Karácsony előtt mindig csak azon háborgok magamban, hogy én tényleg olyan szívesen sütöm a bejglit, a mézeskalácsot, meg a többit, időzítem a feladatokat, hogy minden kész és szép legyen időben, de hogy még közben ugyanúgy a napi rendes evésről is gondoskodni kell...! Nekem sokszor ez a legnehezebb, a mindennapi rutint ilyenkor felülírja a sok extra. 
Mákdarálás közben, sütemény illatban váratlanul jelentkező éhség esetén az ilyen egyszerű, gyors tészták mentenek meg és a tartalmas levesek. 
A karfiolos tészta Szicíliában fenyőmaggal készül, nálam most dióval. A karfiol teljesen dióízű lesz ebben az ételben, egyszerűen fantasztikus, a többi, édes-sós-csípős ízzel nagyon izgalmas kombináció, gratulálok a szicíliai mammáknak!

Recept:
  • 500 g durumtészta, pl. kagyló formájú (conchiglie), de készülhet spagettiből, rigatoniból, orecchiettéből is
  • egy kis fej karfiol apró rózsáira szedve
  • 1 fej hagyma felaprítva
  • 4 szardella
  • 2 marék dió 
  • 2 evőkanál mazsola
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • egy nagy csipet sáfrány
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 kávéskanál chilipehely (elhagyható)
  • frissen reszelt parmezán
  • friss petrezselyem 
A diót 180 fokra előmelegített sütőben 8 perc alatt megpirítjuk. Durvára vágjuk, szitára tesszük, héját lerázzuk.
A sáfrányt 2 evőkanál forró vízbe áztatjuk.
Fazékban sós vizet forralunk. Beletesszük a karfiolrózsákat, 3-4 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük. A vízbe tesszük a tésztát, al dentére főzzük.
Közben a hagymát puhára dinszteljük az olívaolajon. Rátesszük a szardellákat, szétnyomkodjuk, elkeverjük. Ráöntjük a sáfrányos vizet. Hozzáadjuk a karfiolt, a mazsolát, a chilipelyhet, ha használunk és a diót. Közepes lángon kevergetve pirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
A kifőtt tésztát lecsöpögtetjük és a karfiolos mártáshoz keverjük. Kevés olívaolajjal még meglocsoljuk, ha szükséges sózzuk. 
Tálaláskor frissen reszelt parmezánnal és  petrezselyemmel bőven megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...