2013. január 8., kedd

Püspökkenyér helyett


Napok óta fantáziáltam egy csupa aszalt fügés, birsalmasajtos püspökkenyérről, amit karácsonykor nem sütöttem meg, viszont a belevalók itt sorakoztak. Nem akartam a régi receptemet használni, nem azért, mert nem jó, egyszerűen másra vágytam. Hosszas keresgélés után végül David Lebovitz receptjénél kötöttem ki. Tu bisvát, ill. Tu bi'Shvát a Fák Ünnepe, a Fák Újéve a zsidó naptárban és egyben ennek a süteménynek a neve is. Izraelben ebben az időben már elkezdődik a természet újjáéledése, rügyezni kezdenek a gyümölcsfák. Ilyenkor szokás fát ültetni és olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, vagy belőlük készült süteményeket enni. A Gergely-naptár szerint 2013-ban január 25-26.-án lesz a Fák Újéve, ami hamarosan itt van, igazán szép aktualitást adva választottamnak. Meg is ragadom az alkalmat, hogy hálát és köszönetet küldjek ide, a kertbe a kis birsalmafának, amit minden nap látok, messzebbre, a Mátrába a diófáknak és még messzebbre, görögországi és közel-keleti füge- és pisztáciafáknak finom terméseikért.
Zamatos, energiadús, hosszan eltartható, amolyan rájárós sütemény.

Recept:
  • 60 g liszt
  • 60 g barnacukor
  • 3 tojás
  • fél teáskanál fahéj
  • csipetnyi őrölt kardamom
  • csiptenyi frissen reszelt szerecsendió
  • negyed teáskanál só
  • 200 g aszalt füge és birsalmasajt vegyesen, vagy más aszalt gyümölcs
  • 150 g dió, mandula, pisztácia vegyesen
A sütőt 150 fokra előmelegítjük (gázsütő 2-es fokozat). Vékonyan kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy   hosszú, keskeny püspökkenyér-sütő formát, 30 centi körülit.
Az aszalt fügét és a birsalmasajtot egyforma kockákra vágjuk. ( A füge két végét vágjuk le az aprítás előtt.) A magokat (kivéve a pisztáciát) sütőben öt percig pirítsuk mielőtt durvára vágjuk.
A lisztet összekeverjük a cukorral és a fűszerekkel, majd a tojásokkal. Hozzáadjuk a darabolt aszalt gyümölcsöket és a magokat.
A formába simítjuk a tésztát, majd a sütő alsó részén 90 percig sütjük. Miután kihűlt, kiemeljük a formából, vékonyan szeletelve kompóttal, teával, kávéval fogyasztjuk. Szobahőmérsékleten, becsomagolva egy hétig eltartható.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...