2011. október 24., hétfő

Balzsamecetes kacsamell birsalmával


A rózsaszínre sült kacsamell elkészítéséhez szükség van egy éles késre, egy jó serpenyőre, és egy kis figyelemre. Az éles kés a bőr bevagdosásához kell, hogy a zsíros réteget egyenletesen bekockázzuk, de a húst ne vágjuk át. A sütés első fázisában fontos a vastag aljú, jó hőelvezetésű serpenyő, amiben a bőrrel lefelé fordított kacsamellből türelmesen kiolvasztjuk a zsír nagy részét. A következő fázis a hús sütésének befejezése, ami a sütőben történik és itt figyelni kell a kijelölt idő és hőfok betartására, mert ha túlsütjük a húst, kiszárad.
Ezek után már csak néhány perc pihentetés következik és mindenki elégedetten falatozhat.

Recept:
  • 4 fél kacsamell
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 4 evőkanál balzsamecet
  • 4 evőkanál vodka
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
A kacsamell vastag bőrét éles késsel két irányból, kb. egy centi széles csíkokban egyenletesen bevagdossuk.
A cukrot, balzsamecetet, vodkát, sót, borsot összekeverjük. Ezzel a páccal bedörzsöljük a kacsamelleket, a maradékot ráöntjük és néhány órára, vagy egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Közben néhányszor megforgatjuk a húst a pácban. Sütés előtt 1 órával kivesszük a hűtőből.
A húsokat konyhai papírtörlővel leszárogatjuk. A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk (gázsütőnél 4-es fokozat). A serpenyőt közepes tűzön felmelegítjük, bőrös felével lefelé beletesszük a melleket, egyszerre csak kettőt. Kiolvasztjuk a zsírját, közben egyszer óvatosan öntsük is le alóla egy odakészített tálba. Amikor szép piros a bőr, megfordítjuk, 3-4 percig a húsos oldalát is megpirítjuk, majd (lehetőleg rácsos) tepsibe helyezzük, bőrrel felfelé. Ha mindegyik húsdarabot elősütöttük, az előmelegített sütőbe tesszük a tepsit és még 13-14 percig sütjük. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, majd ferdén szeleteljük.
Ha vendégeket várunk és nem tudunk pontosan időzíteni, az elősütést elvégezhetjük előbb és csak közvetlenül tálalás előtt sütjük készre a sütőben a húst, de a pihentetésről ebben az esetben sem feledkezzünk el!
4-6 személynek elegendő.
A birsalmához:  4-5 darab birsalmát alaposan megmosunk, ledörzsölünk. Negyedekbe vágjuk. Annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni egy csipet sóval, 4 evőkanál mézzel és fél citrom levével. Kb. 30 percig főzzük, amíg megpuhul, de még nem esik szét, hogy a gerezdek egyben maradjanak. A levét leöntjük, de megőrizzük. Amikor az almák kihűltek, csumájukat kivágjuk.
Abban a serpenyőben, amiben a kacsamelleket sütöttük, vagy esetleg grillserpenyőben, kevés kacsazsíron megpirítjuk a birsalma gerezdek mindkét oldalát.
A levéből 2-3 decit egy lábasban felére beforralunk, végén egy kiskanál hideg vajat belekeverünk. Tálaláskor ezzel a mártással öntözzük meg a kacsamell szeleteket és a birsalmát.
Készíthetünk mellé kacsazsírban pirított krumpliszeleteket, vagy krumlipürét is.


2 megjegyzés:

kkati írta...

Ez nagyon jól néz ki.

rakottkert írta...

A kacsamell nevében is köszönöm!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...