2011. október 25., kedd

Cékla, menta, édeskömény


Kezdődhet a téli zöldségek tudatos és változatos beépítése az étrendünkbe. Egyik első számú kedvencem a cékla, amiről nagyon sok jót gondolok és a nagy része igaz is. Például a vasat ebből a zöldségből tudja legjobban hasznosítani a szervezetünk. Csodálatos színe pedig abszolút kedélyjavító, ami a ránk váró borús napokon mindenképpen kedvező.
Annak, aki most barátkozik az édesköménnyel, jó alkalom kipróbálni ebben az összetételben, mert nekünk talán kicsit idegen íze nagyon jól illeszkedik a többi összetevőhöz.

Recept:
  • 8 db közepes cékla
  • 3-4 szál újhagyma
  • 1 kis édeskömény gumó
  • 1 evőkanál apróra vágott friss mentalevél
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • só, bors
  • 2 evőkanál szőlőmag-, vagy olívaolaj
A céklákat megmossuk, hosszú gyökerét levágjuk, egyenként alufóliába csomagoljuk és forró sütőben 45-60percet sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd lehúzzuk a héját. Kockákra vágjuk.
Az édeskömény két végét levágjuk, a gumót elfelezzük és vékonyan felszeleteljük.
Az újhagymát zöld részével együtt felaprítjuk.
A céklához keverjük a zöldségeket és a mentát. Meglocsoljuk az olajjal és a citrommal, sózzuk, borsozzuk és a reszelt citromhéjjal együtt jól átkeverjük az egészet. 1-2 óra érlelés jót tesz neki.
Nagyon jól megy frissen sült lazac, vagy más natúr halszelet mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...