2011. október 7., péntek

Fügés - kecskesajtos pizza


Szeretitek az almát kenyérrel és sajttal? És a szőlőt? Az különösen fetával jó. Ezekhez az ízekhez nem kell hozzátenni, ezek valahogy mindig voltak, tökéletes harmóniában egymással.
Ma pizzasütős napom volt és a szokásos, jól bevált kombinációk után megsütöttem a fügés "kenyeret" is. Akár desszertnek is nevezhetjük, bár édességét csak az érett füge természetes íze adja.

Recept:
A pizzatésztához: Ez a mennyiség sok pizzához elég, készíthetünk hozzá feltéteket ízlés és igény szerint.
 ( Stahl recept alapján)
  • 1 kg finom liszt
  • 2 csomag szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • frissen őrölt bors
  • 1 teáskanál cukor
  • 6 dl langyos víz
  • 6 evőkanál olívaolaj
A lisztet, az oregánót, borsot, sót egy nagy tálban összekeverjük.
Dagasztótálba tesszük az élesztőt, elkeverjük a langyos vízzel, a cukorral és az olívaolajjal. Robotgép dagasztó betétjével, vagy fakanállal keverve fokozatosan a folyadékhoz adjuk a lisztes keveréket. 10 perc alatt simára dagasztjuk a tésztát. Olajos kézzel körbe kenjük, konyharuhával letakarjuk és 3/4 órát kelesztjük. Amikor megkelt, tepsink méretének megfelelően adagonként vékonyra nyújtjuk, megpakoljuk és sütjük.
A pizzát forró, 220 fokos sütőben sütjük.
A hagyományos, paradicsomos feltétekhez készítsünk hozzá mártást: egy hámozott egész paradicsomkonzerv levét lecsöpögtetjük, az egész paradicsomokat pedig összeturmixoljuk (botmixerrel) 2 evőkanál olívaolajjal, 2 gerezd összetört fokhagymával, csipet sóval, frissen őrölt borssal, 1 teáskanál szárított oregánóval. Ezzel kenjük meg először a tésztát, majd tesszük rá a reszelt mozzarellát, a sonkát, vagy sült padlizsánt, friss paradicsomot, amit szeretünk.
A fügés feltét: 8 db fügét negyedekbe vágunk. Egy evőkanál vajon kis serpenyőben erős tűzön 3 percig pároljuk, hozzáadva 1 babérlevelet, frissen őrölt borsot és egy evőkanál balzsamecetet.
A pizzatésztát kb 30 cm átmérőjűre nyújtjuk. Megkenjük olívaolajjal. Elrendezzük rajta a fügéket, a levét is rácsurgatjuk. Krémes kecskesajtot morzsolunk rá. Forró sütőben addig sütjük, amíg a tészta széle kissé megpirul. Tálalás előtt friss bazsalikomlevelekkel díszítjük.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...