Az első variáció tölteléke őszbaracklekvár és kevés fehércsokival ízesített tejszínhab, tésztájába pedig egész mákszemeket sütöttem, hogy szép pöttyös legyen.
Recept:
- 3 tojás, szétválasztva
- 12,5 dkg barna nádcukor
- 9 dkg finomliszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 1,5 teáskanál egész mák
- csipet só
- 4 evőkanál őszibaracklekvár
- 1,7 dl tejszín
- 30 g fehércsoki olvasztva
A tojások sárgáját elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a sót, a sütőport és a mákot, összekeverjük.
A fehérjéket habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, azzal is tovább verjük, amíg a cukor feloldódik. Hozzáadjuk a sárgáját, jól elkeverjük. Beleforgatjuk a lisztes keveréket, úgy, hogy ne törjük össze a habot. Először adjunk kevés habot a liszthez, keverjük jól el és utána óvatosan, alulról fölfelé forgatva adagoljuk az egészet fokozatosan a habhoz. Végül két evőkanál forró vizet keverjünk el a tésztába.
Simítsuk az előkészített tepsibe, tegyük a sütőbe és süssük 10 percig, amíg aranybarna lesz.
A sütőből kivéve a cukrozott sütőpapírra fordítjuk, aljáról lehúzzuk a sütőpapírt és a konyharuha segítségével lazán feltekerjük. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez gőz fölött megolvasztjuk a fehércsokit ( vigyázzunk, ne legyen túl magas a hőmérséklet és bőszen kevergessük, mert könnyen "túlsül" a csoki ). A tejszínhabot habbá verjük, elkeverjük benne az olvasztott csokit.
A piskótát óvatosan kitekerjük, megkenjük a lekvárral, majd a tejszínhabbal, újra feltekerjük.
Szeletelés előtt jó, ha legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Jöhetnek a vendégek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése