2011. április 3., vasárnap

Piskótatekercs 1.

A sorszám bizony azt jelenti, hogy ez egy tervezett sorozat első darabja. Sok fantáziát látok ebben az elfeledett süteményben, kezdve a tészta színezésétől a töltelék variációkig. Elkészítése egyszerű, a végeredmény látványos, az íze pedig...könnyű és finom, bár ezek meglehetősen szimpla jelzők; nem érzékeltetik eléggé a megtapasztalt valóságot :)
Az első variáció tölteléke őszbaracklekvár és kevés fehércsokival  ízesített tejszínhab, tésztájába pedig egész mákszemeket sütöttem, hogy szép pöttyös legyen.

Recept:
  • 3 tojás, szétválasztva
  • 12,5 dkg barna nádcukor
  • 9 dkg finomliszt
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1,5 teáskanál egész mák
  • csipet só
  • 4 evőkanál őszibaracklekvár
  • 1,7 dl tejszín
  • 30 g fehércsoki olvasztva
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. Egy 30 x 40 cm-es tepsit ( egyszerű, a sütő tartozékaként szolgáló tepsi ) kivajazunk, sütőpapírral kibéleljük. Egy másik sütőpapírt konyharuhára fektetünk és megszórjuk 1 evőkanál nádcukorral.
A tojások sárgáját elkeverjük. A liszthez hozzáadjuk a sót, a sütőport és a mákot, összekeverjük.
A fehérjéket habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, azzal is tovább verjük, amíg a cukor feloldódik. Hozzáadjuk a sárgáját, jól elkeverjük. Beleforgatjuk a lisztes keveréket, úgy, hogy ne törjük össze a habot.  Először adjunk kevés habot a liszthez, keverjük jól el és utána óvatosan, alulról fölfelé forgatva adagoljuk az egészet fokozatosan a habhoz. Végül két evőkanál forró vizet keverjünk el a tésztába.
Simítsuk az előkészített tepsibe, tegyük a sütőbe és süssük 10 percig, amíg aranybarna lesz.
A sütőből kivéve a cukrozott sütőpapírra fordítjuk, aljáról lehúzzuk a sütőpapírt és a konyharuha segítségével lazán feltekerjük. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez gőz fölött megolvasztjuk a fehércsokit ( vigyázzunk, ne legyen túl magas a hőmérséklet és bőszen kevergessük, mert könnyen "túlsül" a csoki ). A tejszínhabot habbá verjük, elkeverjük benne az olvasztott csokit.
A piskótát óvatosan kitekerjük, megkenjük a lekvárral, majd a tejszínhabbal, újra feltekerjük.
Szeletelés előtt jó, ha legalább fél órára hűtőbe tesszük.
Jöhetnek a vendégek!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...