A receptet Váncsa István: Lakoma című nemrég megjelent szakácskönyvében találtam az észak-afrikai ételek sorában. A benne sült egész tojás miatt különösen tartalmas egytálétel. A mártást és a húsgombócokat előre is elkészíthetjük; fogyasztás előtt pedig kisméretű serpenyőben, egyszemélyes adagokban felforrósítjuk, ráütjük a tojást és a serpenyőben tálaljuk.
Legjobb pitával tunkolni.
Recept:
A húsgombóchoz:
- 50 dkg darált marha- vagy bárányhús
- 2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
- 1 evőkanál finomra vágott friss koriander
- 1 hagyma felaprítva
- 1/2 teáskanál őrölt római kömény
- 1/2 teáskanál erős pirospaprika
- só
A mártáshoz:
- 1 kiló friss paradicsom lehéjazva, kimagozva, felkockázva, vagy
- 2 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
- 1 nagy fej hagyma aprítva
- 3-4 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 csokor petrezselyemzöld finomra vágva
- 1 teáskanál római kömény
- 1/2 teáskanál erős pirospaprika
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- só, bors
- személyenként 1-2 tojás
Végül óvatosan beleütjük a tojásokat, úgy, hogy egyben maradjanak. Lefedjük és addig főzzük, amíg a tojások fehérje megszilárdul.
Tálaláskor megszórjuk friss korianderzölddel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése