2011. április 5., kedd

Medvehagymás quesadilla


Elindult a medvehagyma szezon, mehet bele szinte mindenbe! Krumplipüré, tócsni, túrókrém, ravioli, pesto, pogácsa... "folytatni lehetne még a sort, de ennyi is elég" (Magyar Elek).
A quesadilla a töltött tortilla, a mexikóiak szendvicse. Tölteléke lehet hús, zöldség, babpüré és legfőképpen sajt, ami a pirítás ideje alatt ráolvad a tésztára és össze is ragasztja azt, amikor a végén félbehajtják. Készítik úgy is, hogy két lap közé kerül a töltelék, mindkét oldalon sütik, a végén cikkekre vágják. Gyakran adnak mellé paradicsom salsát, guacamolét.
Ez a változat nemcsak abban különbözik az eredetitől, hogy medvehagyma a tölteléke, ami valószínűleg nem terem Mexikóban, hanem a sütés módjában is. Itt a tortilla tulajdonképpen egy tojásrántottába sül bele, majd a fordítás után a tojásra kerül a sajt és a medvehagyma, miközben alul pirul a tészta. Az ötlet innen származik, szerintem zseniális.

Recept:
  • személyenként egy kisméretű tortilla lap, búza-, vagy kukoricalisztes
  • személyenként egy tojás, felverve, csipetnyi sóval ízesítve
  • olvadékony sajt - én most pecorinot használtam
  • egy kis csokor medvehagyma, csíkozva
  • kevés olívaolaj
Egy kisméretű serpenyőben felforrósítunk 1 teáskanál olívaolajat, beleöntjük a tojást. Amint szilárdulni kezd, ráhelyezzük a tortillát. Amikor a tojás megszilárdult és alá tudunk nyúlni egy széles konyhai lapáttal, megfordítjuk. Megszórjuk egy maréknyi sajttal és medvehagymával. A lapáttal nyomkodjuk kicsit a serpenyő aljához, hogy a tészta megpiruljon. Kb. 2 percig sütjük, tálra csúsztatjuk, félbe hajtjuk.
Adhatunk mellé kevés reszelt citromhéjjal elkevert görög joghurtot.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...