2011. január 7., péntek

Sült polenta sült karfiollal


Igen, sült, sült. A polenta serpenyőben, a karfiol sütőben. A fotó pedig nagyon rosszul sikerült, szegény étel jobbat érdemelt volna.
A meleg karfiolsaláta receptjét Ch ésV-nál találtam már jó régen és elég sokszor csináltam is, mert nagyon finom. Az aszalt paradicsom édessége, a kapribogyó savanyúsága jól passzol a karfiol kicsit vad ízéhez. Én most egy kis pirított diót is tettem hozzá, mostanában úgy érzem, mindenhez passzol egy kevés pirított mag:).
A puliszka, vagy polenta pedig örök kedvenc, örülök, hogy kipróbáltam most ehhez a karfiolhoz is, nagyon jó tápláló, mégis könnyű ebéd kerekedett.

A polenta receptje:
  • 1 bögre finom kukoricadara
  • 2 bögre tej
  • 1 bögre víz
  • 50 g vaj
  • 2/3 bögre parmezán reszelve
  • kevés olívaolaj, só, bors
A tejet és a vizet egy nagyobb lábasba öntjük, hozzáadjuk a kukoricát, közepes tűzön megfőzzük. (Viszonylag sűrű masszát kapunk, ha hígabbat szeretnénk és mondjuk valami mártásos étel köretének szánjuk, több folyadékkal készítsük.) Belekeverjük a vajat, a sajtot, egy kanálnyi olívát, óvatosan sózzuk, mert a parmezán is sós, borsozzuk. Kiolajozott, alacsony peremű formába simítjuk, hűlni hagyjuk.
Amikor megdermedt ( kb 15 perc), tetszőleges formára vágjuk. Tálalás előtt felforrósított serpenyőben kevés olajon átpirítjuk mindkét oldalát. Ha van grillserpenyőnk, abban pirítsuk, akkor szép csíkos lesz.

A karfiolsalátához:
  • 1 kis fej karfiol rózsáira szedve
  • 4 db aszalt paradicsom
  • 1 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyó
  • 1/2 citrom reszelt héja 
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 marék dió
  • só, bors
  • petrezselyem
A sütőt bekapcsoljuk 200 fokra. Egy kisebb tepsit kibélelünk alufóliával. A karfiolt azonos méretű darabokra szedjük, ha nagyok a rózsák vágjuk el őket, hogy kb. dió nagyságúak legyenek. Tegyük őket egy zacskóba, öntsünk bele 2 ek.olajat, sózzuk, borsozzuk, jól rázzuk össze. Borítsuk az előkészített tepsibe, igazítsuk egy rétegbe. Süssük addig, amíg a karfiolrózsák pirulni kezdenek.
Közben elkészítjük az öntetet: A maradék olajat összekeverjük a felkockázott aszalt paradicsommal, a citromhéjjal és az apróra vágott kapribogyóval. Ha szeretjük a csípőset, vághatunk bele egy kis friss csilit, vagy ha nincs, megszórhatjuk csipetnyi csilipehellyel. Én ezt most elfelejtettem.
A sült karfiolt tálra rendezzük, elkeverjük az öntettel, megszórjuk pirított, vágott dióval és ha van, friss petrezselyemmel.
Remek köret grillezett halhoz, csirkéhez is.

Egy kis plusz trükk a pirított dióhoz, amiből nagyobb adagot is készíthetünk, hogy bármikor rendelkezésünkre álljon, ha rá akarjuk szórni valamire: tepsiben 180 fokon 8 perc alatt megpirul, utána szitába tesszük, rázogatjuk, szitálgatjuk és így lemorzsolódik róla a héja, marad a dió, amit már csak vagdalni kell.

1 megjegyzés:

Ágoston írta...

Haha en is csinaltam puliszkat! zsenialis etel! barhogy lehet

Augustinus Polak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...