Igen, sült, sült. A polenta serpenyőben, a karfiol sütőben. A fotó pedig nagyon rosszul sikerült, szegény étel jobbat érdemelt volna.
A meleg karfiolsaláta receptjét Ch ésV-nál találtam már jó régen és elég sokszor csináltam is, mert nagyon finom. Az aszalt paradicsom édessége, a kapribogyó savanyúsága jól passzol a karfiol kicsit vad ízéhez. Én most egy kis pirított diót is tettem hozzá, mostanában úgy érzem, mindenhez passzol egy kevés pirított mag:).
A puliszka, vagy polenta pedig örök kedvenc, örülök, hogy kipróbáltam most ehhez a karfiolhoz is, nagyon jó tápláló, mégis könnyű ebéd kerekedett.
A polenta receptje:
- 1 bögre finom kukoricadara
- 2 bögre tej
- 1 bögre víz
- 50 g vaj
- 2/3 bögre parmezán reszelve
- kevés olívaolaj, só, bors
Amikor megdermedt ( kb 15 perc), tetszőleges formára vágjuk. Tálalás előtt felforrósított serpenyőben kevés olajon átpirítjuk mindkét oldalát. Ha van grillserpenyőnk, abban pirítsuk, akkor szép csíkos lesz.
A karfiolsalátához:
- 1 kis fej karfiol rózsáira szedve
- 4 db aszalt paradicsom
- 1 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyó
- 1/2 citrom reszelt héja
- 4 ek olívaolaj
- 1 marék dió
- só, bors
- petrezselyem
Közben elkészítjük az öntetet: A maradék olajat összekeverjük a felkockázott aszalt paradicsommal, a citromhéjjal és az apróra vágott kapribogyóval. Ha szeretjük a csípőset, vághatunk bele egy kis friss csilit, vagy ha nincs, megszórhatjuk csipetnyi csilipehellyel. Én ezt most elfelejtettem.
A sült karfiolt tálra rendezzük, elkeverjük az öntettel, megszórjuk pirított, vágott dióval és ha van, friss petrezselyemmel.
Remek köret grillezett halhoz, csirkéhez is.
Egy kis plusz trükk a pirított dióhoz, amiből nagyobb adagot is készíthetünk, hogy bármikor rendelkezésünkre álljon, ha rá akarjuk szórni valamire: tepsiben 180 fokon 8 perc alatt megpirul, utána szitába tesszük, rázogatjuk, szitálgatjuk és így lemorzsolódik róla a héja, marad a dió, amit már csak vagdalni kell.
1 megjegyzés:
Haha en is csinaltam puliszkat! zsenialis etel! barhogy lehet
Augustinus Polak
Megjegyzés küldése