2011. január 8., szombat

Palacsinta reggelire






Hétvégi kényeztetés kategória. Szeretem azokat a reggeleket, amikor tudom, hogy senkinek nem kell sietni. Én úgyis felkelek, olvasok a csöndben és kigondolom a reggelit, meg hogy hú, de fognak örülni. Aztán kijönnek valamikor álmosan és teljes természetességgel fogadnak bármilyen finomságot; csak nagy nehezen tudok kicsikarni néhány "ez finom", vagy "köszi"  kezdetű kedvességet.
A palacsintának még ez az amerikai változata sem  igényel túl sok időt és előkészületet, friss naranccsal kiegészítve pedig kifejezetten üdítő.

A palacsinta:

  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás
  • fél mokkáskanál só
  • 8-10 tk cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • tej
A tojások sárgáját elkeverjük egy kevés tejjel. Egy tálban összekeverjük a lisztet, sót, sütőport, cukrot. Hozzáadjuk a tojásos tejhez, folyamatosan keverve annyi tejjel higítjuk, hogy kb tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Elkeverjük benne az olvasztott vajat, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjéket.
Teflonserpenyőben kis adagokban kerek palacsintákat sütünk a tésztából.

Narancssaláta:

+-2 narancsot meghámozunk úgy, hogy a két végét levágjuk, majd talpára állítva éles késsel körben levágjuk a héját úgy, hogy ne maradjon rajta a fehér rész sem. Ezután felszeleteljük, tálra rendezzük. Megszórjuk 4 db apróra vágott  nagy szemű datolyával, maréknyi pirított mandulaforgáccsal, megöntözzük 2 ek narancsvirágvízzel. ( Keleti fűszeres boltokban kapható ) Megszórjuk egy csipet őrölt kardamommal, vagy fahéjjal.

Mindenki szed a tányérjára palacsintát, ráhalmozza a gyümölcssalátát és esetleg még mézet, vagy juharszirupot csurgat minderre és elgondolja, hogy milyen jó dolga van.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...