2011. január 17., hétfő

Heringsaláta



Egyszer régen, egy kóstolón ettem hasonlót. Kifaggattam készítőjét - aki maga a halárus volt -, a receptről. Alapja a matjes filé, ami a fiatal hering ízletes, szálkamentes, enyhén sós, olajban eltett húsa. Ezt teszik  szendvicsbe is pl. Hollandiában, úgy is nagyon finom. Csomagolva, 20-40 dekás adagokban lehet kapni nagyobb élelmiszer boltokban, az orosz élelmiszereket árusító üzletben, vagy kimérve piaci halárusnál. Létezik natúr, fűszeres és hagymás változat is, ehhez a salátához a natúr változatot javaslom.
Laktató, kellemesen savanykás-sós ízű, sok-sok vitaminnal, omega3-mal dúsított vacsora, vendégváró fogás.

Hozzávalók:
  • 4-5 matjes hering filé, darabolva
  • 50 dkg krumpli héjában megfőzve, megpucolva, felkockázva
  • 1 csokor újhagyma, karikára vágva
  • 2 nem túl savanyú alma megpucolva, felkockázva
  • 2 púpos tk. kapribogyó leöblítve, lecsöpögtetve
Az öntethez:
  • 3 dl natúr joghurt
  • 1 tk. méz
  • 1/2 citrom leve
  • 2 tk. mustár
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors, 1 tk koriander őrölve
Az öntet hozzávalóit összekeverjük. Nagyobb tálba tesszük a halat, krumplit, hagymát, almát és a kapribogyót. ( Helyettesíthetjük savanyú uborkával, kockázva.) Elkeverjük az öntettel és néhány órát hűvös helyen érleljük.
Rozskenyérrel, vagy anélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...