2011. január 25., kedd

Mintás szélesmetélt gombás mártással


Ősszel sok gomba termett. Mi is szedtünk egyszer a Börzsönyben, többek között sötét trombitagombát. Megszárítottuk, majd kávédarálóban porrá őröltük, ahogy kell. Azóta egy kis üvegben van ez a nagyon illatos por, nem nagyon tudtam, mit csináljak vele. Tegnap aztán megjelent előttem a fekete szemcsékkel díszített házi tészta képe. Nagyon szeretek tésztát gyúrni, legalább olyan jó, mint a kalácssütés. Az egyszerű összetevők, amint formát kapnak. Ez valahogy olyan méltóságteljes:)

A tésztához : 30 dkg liszt, 1 tk. só, 3 tojás, 1 kiskanál gombapor
A gombaport a tojásokhoz keverjük. A lisztet elkeverjük a sóval, deszkára púpozzuk, közepére mélyedést készítünk, ebbe öntjük óvatosan a tojást. Összedolgozzuk, majd cipóvá gyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagolva min. fél, max. 2 órát pihentetjük. Sodrófával vékonyra nyújtjuk. Feltekerjük az egészet a sodrófára, a tetején középen éles késsel elvágjuk. Az így kapott lapokat 1 centi széles csíkokra szeleteljük.
Forrásban lévő bő, sós vízben kifőzzük ( 5-8 perc ), leszűrjük, azonnal a mártásba forgatjuk.
A mártás: Fél órára beáztatunk 15 g szárított gombát ( erdei, vagy siitake ).Serpenyőben 5 dkg vajat felforrósítunk, beletesszük a leszűrt, felvágott gombát, kissé megpirítjuk. Hozzáadunk két darab olajban eltett  szárított paradicsomot felkockázva. Ezzel is átforgatjuk, ráöntünk 2,5 dl száraz fehér bort, kissé besűrítjük. Végül meglocsoljuk 2 dl tejszínnel, egy kicsit összefőzzük, sózzuk, borsozzuk. Beleforgatjuk a kifőtt tésztát.
A tetejére snidlinget szórunk, vagy petrezselymet, vagy mindkettőt. Parmezánforgáccsal tálaljuk.

Köszönet a segítőnek, aki a megfelelő időben megőrölte a gombát!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...