Minden muszaka alapja a sült padlizsán és a fűszeres paradicsomszósz, ez a fő alkotóeleme a török és a többi balkáni változatnak is. Libanon esetében azonban itt véget is ér a hasonlóság. Az előzőekkel ellentétben hús helyett főtt csicseriborsó gazdagítja a ragut.
A legegyszerűbben elkészíthető muszaka, nem kell hozzá sütőt sem bekapcsolni (csak egy kicsit), egy méretes serpenyő is elég hozzá. Melegen lepénykenyérrel, vagy rizzsel főétel, hidegen meze részeként kínálhatjuk.
Recept:
- 2 padlizsán
- 1 hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3-4 db friss paradicsom, vagy egy hámozott paradicsom konzerv
- 2 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 doboz konzerv főtt csicseriborsó
- 5-6 evőkanál olívaolaj
- só
- friss mentalevél
- 1-2 zöld chilipaprika - elhagyható
A maradék olajon 10 perc alatt puhára dinszteljük a vékony szeletekre vágott hagymát, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, majd a leforrázott, kimagozott, kockákra vágott friss paradicsomot, vagy ha nincs, a konzerv hámozott paradicsomot és a paradicsom sűrítményt. Sózzuk.
Beletesszük az elősütött padlizsánt és a lecsöpögtetett csicseriborsót. 15 percig főzzük, közben 1-1,5 dl vízzel pótoljuk a folyadékot, ha szükséges. Ne nagyon kevergessük.
Ha használunk chilit, egészben pirírsuk meg a padlizsánokkal együtt és a végén tegyük a tetejére.
Mentalevéllel megszórva pitával, lepénykenyérrel, rizzsel, vagy bulgurral tálaljuk.
Ez a recept három-négy fő részére elegendő, érdemes egyszerre többet főzni, hidegen, másnap is nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése