2021. szeptember 13., hétfő

Libanoni vegetáriánus muszaka - maghmour

 


Most, miközben a libanoni muszakáról írok, éppen görög muszakát főzök egy családi ebédre. Remek alkalom az összehasonlításra! 
Minden muszaka alapja a sült padlizsán és a fűszeres paradicsomszósz, ez a fő alkotóeleme a török és a többi balkáni változatnak is. Libanon esetében azonban itt véget is ér a hasonlóság. Az előzőekkel ellentétben hús helyett főtt csicseriborsó gazdagítja a ragut. 
A legegyszerűbben elkészíthető muszaka, nem kell hozzá sütőt sem bekapcsolni (csak egy kicsit), egy méretes serpenyő is elég hozzá. Melegen lepénykenyérrel, vagy rizzsel főétel, hidegen meze részeként kínálhatjuk.

Recept:
  • 2 padlizsán
  • 1 hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3-4 db friss paradicsom, vagy egy hámozott paradicsom konzerv
  • 2 teáskanál sűrített paradicsom
  • 1 doboz konzerv főtt csicseriborsó
  • 5-6 evőkanál olívaolaj
  • friss mentalevél
  • 1-2 zöld chilipaprika - elhagyható
A padlizsánokat csíkosra hámozzuk, szár felőli végét levágjuk, hosszában nyolcfelé, keresztben kétfelé vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, megkenjük olívaolajjal, 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg megpirul.
A maradék olajon 10 perc alatt puhára dinszteljük a vékony szeletekre vágott hagymát, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, majd a leforrázott, kimagozott, kockákra vágott friss paradicsomot, vagy ha nincs, a konzerv hámozott paradicsomot és a paradicsom sűrítményt. Sózzuk.
Beletesszük az elősütött padlizsánt és a lecsöpögtetett csicseriborsót. 15 percig főzzük, közben 1-1,5 dl vízzel pótoljuk a folyadékot, ha szükséges. Ne nagyon kevergessük.
Ha használunk chilit, egészben pirírsuk meg a padlizsánokkal együtt és a végén tegyük a tetejére.
Mentalevéllel megszórva pitával, lepénykenyérrel, rizzsel, vagy bulgurral tálaljuk.

Ez a recept három-négy fő részére elegendő, érdemes egyszerre többet főzni, hidegen, másnap is nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...