Szemünk se rebben a zöldséges édességeken. Répa, cékla, sütőtök, édeskrumpli, avokádó remekül beépülnek a sütemények világába, ízben kevésbé, tápanyagban, rostokban annál inkább hozzájárulva értékükhöz. A cukkini is jól teljesít ebben a csapatban, szép színt és jó állagot ad az egyébként egyszerű kevert tésztának. Azért a pörkölt törökmogyoró is megteszi a magáét, szerintem sokkal jobb, mint az eredeti recept mandulája (tudom, mert úgy is kipróbáltam).
Recept:
- 135 g törökmogyoró
- 300 g reszelt cukkini
- 280 g liszt
- fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál bio sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- késhegynyi reszelt szerecsendió
- fél teáskanál fahéj
- 4 ágacska kakukkfű levelei
- 3 tojás
- 310 g cukor
- 250 ml olívaolaj
A cukkinit hosszában félbe vágjuk, magházát kivágjuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és a fűszerekkel.
A tojást konyhai robotgépben habosra keverjük a cukorral, majd az olívaolajjal egy-két percig tovább keverjük. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, az őrölt mogyorót, végül a reszelt cukkinit.
Kivajazunk és liszttel kiszórunk két 10x20 cm-es szögletes sütőformát, vagy méretarányosan egy nagyot.
A tésztát a formá(k)ba töltjük, előmelegített 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük.
Amikor kihűlt, tálra tesszük, 2 evőkanál citromlé és 4 evőkanál porcukor keverékéből készült mázat öntünk rá. Megszórjuk pár szem durvára vágott mogyoróval, kakukkfűvel díszítjük. Szeletekre vágva vörösboros-zsályás szilvamártással tálaljuk.
Vörösboros-zsályás sült szilvamártás:
500 g szilvát kimagozva sütőedénybe terítünk, megszórjuk 2 evőkanál cukorral meglocsoljuk 1 dl vörösborral, néhány darab zsályalevelt tezünk rá. 180 fokos sütőben45 percig sütjük.
A sütemény David Lebovitz receptje alapján készült.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése