2021. augusztus 1., vasárnap

Töltött paprika

 






A jó töltött paprika titka szerintem a bőséges és ízes mártáson múlik, ennek elkészítéséhez teszem meg itt személyes javaslatomat.

Recept:

  • 7-8 db paprika (egy-két piros színűt jó közé tenni)
  • 1 kg darált sertéshús
  • 200 g kerekszemű rizs
  • 1 hagyma
  • olaj
  • 1 tojás
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 l házi paradicsomlé, vagy 1000g paradicsom passata
  • 75 g sűrített paradicsom
  • 3 db friss, hámozott paradicsom (ha van), vagy 1 konzerv darabolt paradicsom és csak 500 g passata
  • 0,5 l szárnyas-, vagy zöldség alaplé
  • 2 db aszalt paradicsom
  • 1-2 zellerszár friss zellerből
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 teáskanál barna nádcukor
Először elkészítjük a tölteléket: a rizst megmossuk, egy lábasban evőkanál olajon átforgatjuk, fél teásaknál sót szórunk rá, annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd lefedjük és alacsony lángon 5 percig főzzük, 10 percig pihentetjük, hűlni hagyjuk.
A hagymát apróra vágjuk, 2 evőkanál olajon fél teáskanál sóval és egy evőkanál vízzel nagyon puhára dinszteljük.
A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a kihűlt rizst és hagymát, még egy teáskanál sót, frissen őrölt borsot és egy tojást. Kezünkkel alaposan átgyúrjuk.
A paprikákat megmossuk, szár felőli végüket levágjuk, magházukat kivesszük.
Közben egy széles, nagy lábasba öntjük a paradicsomot, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a friss paradicsomot és az aszalt paradicsomot is. Beletesszük az összekötözött zellerszárat, az egész gerezd fokhagymát és kezdetnek egy teáskanál sót és a cukrot. Főzni kezdjük, majd hozzáadjuk az alaplevet is.
A paprikákat megtöltjük a darált húsos töltelékkel, a paradicsomos lébe helyezzük. A megmaradt töltelékből gombócokat formázunk és a paprikák közé tesszük.
Egy órát főzzük, közben kóstolgatjuk, pótoljuk a sót, ha szükséges és frissen őrölt borssal is ízesítjük.
Amikor puha a paprika, megfőttek a gombócok, elég a lé (!), elvileg kész is vagyunk. Rántani nem feltétlenül szükséges, de én szoktam hozzáadni egy másfél evőkanál lisztből, 3 evőkanál olajból készült világos rántást, amit fél teáskanál fűszerpaprikával színezek. Nekem ettől a kevés rántástól jobban együtt lesznek az ízek és egy kicsit selymesebb lesz a mártás. A töltött paprikákat és a paprika nélküli töltelékeket szűrőkanállal kiveszem a léből és úgy adom hozzá a rántást - tudom, macerásan hangzik, az is, de így tudom jól eloszlatni, aztán kóstolni és még esetleg sózni, picit cukrozni, ha szükséges.
Ezután visszarendezem a töltelékeket, még egyszer hagyom felforrni. 
Tálalás előtt jó, ha fél órát pihentetni tudjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...