A jó töltött paprika titka szerintem a bőséges és ízes mártáson múlik, ennek elkészítéséhez teszem meg itt személyes javaslatomat.
Recept:
- 7-8 db paprika (egy-két piros színűt jó közé tenni)
- 1 kg darált sertéshús
- 200 g kerekszemű rizs
- 1 hagyma
- olaj
- 1 tojás
- só, frissen őrölt bors
- 1 l házi paradicsomlé, vagy 1000g paradicsom passata
- 75 g sűrített paradicsom
- 3 db friss, hámozott paradicsom (ha van), vagy 1 konzerv darabolt paradicsom és csak 500 g passata
- 0,5 l szárnyas-, vagy zöldség alaplé
- 2 db aszalt paradicsom
- 1-2 zellerszár friss zellerből
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 teáskanál barna nádcukor
A hagymát apróra vágjuk, 2 evőkanál olajon fél teáskanál sóval és egy evőkanál vízzel nagyon puhára dinszteljük.
A darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a kihűlt rizst és hagymát, még egy teáskanál sót, frissen őrölt borsot és egy tojást. Kezünkkel alaposan átgyúrjuk.
A paprikákat megmossuk, szár felőli végüket levágjuk, magházukat kivesszük.
Közben egy széles, nagy lábasba öntjük a paradicsomot, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a friss paradicsomot és az aszalt paradicsomot is. Beletesszük az összekötözött zellerszárat, az egész gerezd fokhagymát és kezdetnek egy teáskanál sót és a cukrot. Főzni kezdjük, majd hozzáadjuk az alaplevet is.
A paprikákat megtöltjük a darált húsos töltelékkel, a paradicsomos lébe helyezzük. A megmaradt töltelékből gombócokat formázunk és a paprikák közé tesszük.
Egy órát főzzük, közben kóstolgatjuk, pótoljuk a sót, ha szükséges és frissen őrölt borssal is ízesítjük.
Amikor puha a paprika, megfőttek a gombócok, elég a lé (!), elvileg kész is vagyunk. Rántani nem feltétlenül szükséges, de én szoktam hozzáadni egy másfél evőkanál lisztből, 3 evőkanál olajból készült világos rántást, amit fél teáskanál fűszerpaprikával színezek. Nekem ettől a kevés rántástól jobban együtt lesznek az ízek és egy kicsit selymesebb lesz a mártás. A töltött paprikákat és a paprika nélküli töltelékeket szűrőkanállal kiveszem a léből és úgy adom hozzá a rántást - tudom, macerásan hangzik, az is, de így tudom jól eloszlatni, aztán kóstolni és még esetleg sózni, picit cukrozni, ha szükséges.
Ezután visszarendezem a töltelékeket, még egyszer hagyom felforrni.
Tálalás előtt jó, ha fél órát pihentetni tudjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése