2020. szeptember 29., kedd

Édeskrumplis zöldbab curry

 

Nemrég nagyon finomat főztem marhafarokból, csak sajnos nagyon kevés volt (pedig az összeset elhoztam a hentestől, igaz, hogy csak egy volt...), ami eléggé kiborította az itthoniakat, úgyhogy fotózással már nem akartam tovább borzolni a kedélyeket, meg nem is mutatott volna túl jól, viszont maradt valamennyi a mártásból a vasedény alján és az ilyesmi nagy kincs, a mosogatást sem kell elkapkodni ebben az esetben. Volt itthon zöldbabom, azt belefőztem, plusz egy kis gyömbér, kókusztej - majdnem jobb lett, mint a marhafarok. Na ez volt az előzménye ennek a currynek, csak nem maradékból készült és tettem mellé még ezt-azt. Mondhatnám, hogy igazi koraőszi étel, de mehet ez majd egész télen, legfeljebb a zöldbabot karfiolra, vagy brokkolira cseréljük. 

Azért ha legközelebb kapok több marhafarkat, megfőzöm azt a másik nagyon finomat is.

Recept:

  • 400 g zöldbab
  • 2 nagyobb darab édeskrumpli (kb. 700 g)
  • 1 db sárgarépa
  • 200 g vöröslencse
  • 1 konzervdoboz (400 ml) hámozott paradicsom
  • 650 ml kókusztej
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 centis darab gyömbér
  • 1 teáskanál vörös currypaszta
  • fél teáskanál kurkuma por
  • 1 teáskanál fekete mustármag
  • 1 teáskanál cukor
  • vaj, szárított currylevél, kurkuma, mustármag az utolsó simításhoz
  • friss koriander, újhagyma a tálaláshoz
Egy nagy, széles lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a negyedekbe, majd szeletekre vágott hagymát, puhár a dinszteljük, Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és gyömbért, egy-két percig együtt pirítjuk. Rátesszük a mustármagot és a kurkumát, hozzáadjuk a currypasztát és a konzerv paradicsomot, egy teáskanál cukrot. 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a megpucolt zöldségeket: a karikákra vágott répát, a felkockázott édeskrumplit és a nagyobb darabokban hagyott zöldbabot. Pár percig főzzük a fűszeres lében, közben sózzuk is. Belekeverjük a megmosott lencsét. Felöntjük a kókusztejjel és 5 dl vízzel. Időnként megkeverve fél óra alatt puhára főzzük, ha szükséges kevés vizet öntünk hozzá - a lencse besűríti.

Sóval és esteleg kevés citromlével beállítjuk az ízeket.

Egy kis serpenyőben 1 evőkanál vajat hevítünk, egy percig pirítjuk benne a mustármagot, kurkumát, currylevelet. A kész curryre locsoljuk. (haha!, spontán lelepleződése európaiságunknak: minden étel curry, amit curry-vel fűszerezünk? https://rakottkert.blogspot.com/2020/02/tojas-curry.html

Tálaláskor megszórjuk vágott újhagymával és korianderrel.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...