Nemrég nagyon finomat főztem marhafarokból, csak sajnos nagyon kevés volt (pedig az összeset elhoztam a hentestől, igaz, hogy csak egy volt...), ami eléggé kiborította az itthoniakat, úgyhogy fotózással már nem akartam tovább borzolni a kedélyeket, meg nem is mutatott volna túl jól, viszont maradt valamennyi a mártásból a vasedény alján és az ilyesmi nagy kincs, a mosogatást sem kell elkapkodni ebben az esetben. Volt itthon zöldbabom, azt belefőztem, plusz egy kis gyömbér, kókusztej - majdnem jobb lett, mint a marhafarok. Na ez volt az előzménye ennek a currynek, csak nem maradékból készült és tettem mellé még ezt-azt. Mondhatnám, hogy igazi koraőszi étel, de mehet ez majd egész télen, legfeljebb a zöldbabot karfiolra, vagy brokkolira cseréljük.
Azért ha legközelebb kapok több marhafarkat, megfőzöm azt a másik nagyon finomat is.
Recept:
- 400 g zöldbab
- 2 nagyobb darab édeskrumpli (kb. 700 g)
- 1 db sárgarépa
- 200 g vöröslencse
- 1 konzervdoboz (400 ml) hámozott paradicsom
- 650 ml kókusztej
- 3 evőkanál olaj
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 centis darab gyömbér
- 1 teáskanál vörös currypaszta
- fél teáskanál kurkuma por
- 1 teáskanál fekete mustármag
- 1 teáskanál cukor
- só
- vaj, szárított currylevél, kurkuma, mustármag az utolsó simításhoz
- friss koriander, újhagyma a tálaláshoz
Sóval és esteleg kevés citromlével beállítjuk az ízeket.
Egy kis serpenyőben 1 evőkanál vajat hevítünk, egy percig pirítjuk benne a mustármagot, kurkumát, currylevelet. A kész curryre locsoljuk. (haha!, spontán lelepleződése európaiságunknak: minden étel curry, amit curry-vel fűszerezünk? https://rakottkert.blogspot.com/2020/02/tojas-curry.html)
Tálaláskor megszórjuk vágott újhagymával és korianderrel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése