2020. október 4., vasárnap

Őszibarackos cobbler serpenyőben

 


- Arra gondoltam, hogy cobblert sütök az őszibarackból. Jó lesz szerinted?
- Hm? Hogy mit?
- Tudod, a cobbler! Hasonló, mint a crumble.
- Jaa...! Persze, jó lesz! (okosan próbál nézni)
Így zajlik nálunk a gasztronómiai képzés.

A cobbler egyébként egy vajas kevert tészta, amit kanállal egyszerűen ráhalmozunk a sütőedényben elhelyezett gyümölcsre, sütés után kívül ropogós, belül lágy tészta lesz. 
A crumble szintén gyümölcsre halmozós műfaj, de ebben az esetben morzsás állagú az alapesetben vaj, liszt és cukor keverékéből álló tészta. 
Mindkettő szemtelenül gyorsan elkészül és nagyon finom.
Per pillanat nekem most a cobbler ízlik jobban.
Bármilyen gyümölcsöt használhatunk!

Recept:
  • 1 kg őszibarack (bruttó súly)
  • fél citrom leve
  • 2 evőkanál cukor
  • negyed teáskanál őrölt kardamom
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 100 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 50 g vaj
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál tejszín
  • 1 marék natúr  pucolt pisztácia
Az őszibarackot meghámozzuk, magját eltávolítjuk, negyedekbe vágjuk.
A gyümölcsöt tálba tesszük, megszórjuk a cukorral, az őrölt kardamommal.
Összeállítjuk a tésztát: a lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Elmorzsoljuk a kockákra vágott vajjal, majd hozzáadjuk a tojást és a tejszínt,  homogén tésztává keverjük. ( Az egész műveletet végezhetjük konyhai robotgéppel is.)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Az őszibarackot összekeverjük a cukorral, meghintjük a kukoricakeményítővel, eloszlatjuk a keverékben.
Egy 24 cm átmérőjű vasserpenyőt kivajazunk.
Elsimítjuk benne a gyümölcsöt.
Evőkanállal a tetejére halmozzuk a tésztát. Nem kell elsimítani.
Megszórjuk durvára vágott pisztáciával.
Sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a teteje ropogós-barna lesz.

Vasserpenyő híján készíthetjük kerámia, vagy fém sütőedényben is.

Langyosan a legjobb.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...