2019. november 22., péntek

Édesköményes paszternákleves


Krémleves sorozatunk újabb adáshoz érkezett. Ezúttal a vicces nevű, illatos paszternák került a forgókések közé némi édesköménnyel és krumplival. A paszternák az egyik legjobb téli zöldségféle, én mindig többet veszek, ha látok valakinél a piacon - sajnos még mindig ritkaságnak számít. Sokszor  sütöm együtt más zöldségekkel köretnek, akár hússal együtt, a krumplipürét is izgalmasabbá tehetjük vele, de azt kell mondanom, a paszternákot a Jóisten is krémlevesnek teremtette. Könnyen megfő, rostmentesen turmixolható, visszafogottan elegáns a színe, az íze pedig határozott, mégsem tolakodó.
Pálcikára tűzött sült garnélnával vagy néhány darab töltött tésztával, esetleg apró húsgolyókkal ünnepi levesként is megállja a helyét.

Recept:

  • 300 g paszternák (2 nagy)
  • fél édeskömény
  • 2 sárgahéjú krumpli
  • 1 hagyma
  • 20 g vaj
  • 1 teáskanál barna nádcukor
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1,5 l zöldség alaplé, vagy víz
A paszternákot meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk.
Az édeskömény külső burkát leszedjük, torzsáját kivágjuk (ezeket mind félretehetjük alaplé főzéséhez), felszeleteljük.
A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk.
A hagymát apróra vágjuk.
Közepes fazékban felolvasztjuk a vajat, rátesszük a hagymát, 5-8 perc alatt puhára pároljuk, vigyázzunk, nem szabad megpirulnia!
Hozzáadjuk a paszternákot és az édesköményt, megszórjuk a cukorral. Néhány percig közepes lángon főzzük, amíg a cukor bevonja a zöldségeket. Meglocsoljuk a citromlével. Hozzáadjuk a krumplit is, sózzuk, majd felöntjük az alaplével, vagy a vízzel.
15-20 percig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak. Botmixerrel simára pürésítjük. A végén még egy mogyorónyi vajat is hozzákeverünk. Kóstolás után, ha szükséges, sózással és citromlével beállítjuk az ízeket.
Forrón tálaljuk, a tetejére barnított vajat, vagy olívaolajat öntözhetünk, megszórhatjuk vékony csíkokra vágott póréhagyma zöldjével, gránátalmával, pirított tökmaggal.



Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...