2019. november 15., péntek

Sütőtökös, lazacos minitészta


A címben legszívesebben gyerektésztát írtam volna, mert elsőként nekik főztem, azért is esett a választásom a mini farfalléra. A fogyasztói bázis azonban sokkal szélesebb, mondhatni 2-től 99 éves korig bárkinek ajánlott, még a sütőtökért kevésbé rajongóknak is - akik között (bármily hihetetlen) szép számmal akad minden korosztályból. Szinte csak a krémességet segíti, íze nem dominál, színe annál inkább. A mini farfalle pedig nekem már elválszthatatlan párja lett, de nem zárom ki, hogy más formákkal is finom, például pappardellével.

Recept:

  • 400 g mini farfalle tészta
  • 200 g megsütött sütőtök
  • 160 g lazacfilé
  • 20 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 póréhagyma 
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál frissen facsart narancslé
  • 1 evőkanál vodka (ha felnőtteknek készül)
  • fél teáskanál kurkuma
  • só, frissen őrölt bors
Lobogva forró sós vízben elkezdjük főzni a tésztát.
A póréhagymát hosszában félbe vágjuk, majd keresztben vékonyan felszeleteljük. A vajat és az olívaolajat széles lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a póréhagymát. Puhára dinszteljük.

Rátesszük a sült sütőtök húsát. Megszórjuk kurkumával, meglocsoljuk a narancslével, sózzuk, borsozzuk. Kevergetve egy-két perc alatt szétfőzzük. Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott lazacot és a vodkát. Erős tűzön két-három percig főzzük.
A közben kifőtt tésztát leszűrjük, de a főzővizéből megőrzünk másfél decit. Ezt a sütőtökös mártáshoz öntjük. Rátesszük a lecsöpögtetett tésztát, jól elkeverjük.
Forrón, esetleg pecorino forgáccsal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...