A címben legszívesebben gyerektésztát írtam volna, mert elsőként nekik főztem, azért is esett a választásom a mini farfalléra. A fogyasztói bázis azonban sokkal szélesebb, mondhatni 2-től 99 éves korig bárkinek ajánlott, még a sütőtökért kevésbé rajongóknak is - akik között (bármily hihetetlen) szép számmal akad minden korosztályból. Szinte csak a krémességet segíti, íze nem dominál, színe annál inkább. A mini farfalle pedig nekem már elválszthatatlan párja lett, de nem zárom ki, hogy más formákkal is finom, például pappardellével.
Recept:
- 400 g mini farfalle tészta
- 200 g megsütött sütőtök
- 160 g lazacfilé
- 20 g vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 póréhagyma
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál frissen facsart narancslé
- 1 evőkanál vodka (ha felnőtteknek készül)
- fél teáskanál kurkuma
- só, frissen őrölt bors
A póréhagymát hosszában félbe vágjuk, majd keresztben vékonyan felszeleteljük. A vajat és az olívaolajat széles lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a póréhagymát. Puhára dinszteljük.
Rátesszük a sült sütőtök húsát. Megszórjuk kurkumával, meglocsoljuk a narancslével, sózzuk, borsozzuk. Kevergetve egy-két perc alatt szétfőzzük. Felöntjük a tejszínnel, hozzáadjuk a falatnyi darabokra vágott lazacot és a vodkát. Erős tűzön két-három percig főzzük.
A közben kifőtt tésztát leszűrjük, de a főzővizéből megőrzünk másfél decit. Ezt a sütőtökös mártáshoz öntjük. Rátesszük a lecsöpögtetett tésztát, jól elkeverjük.
Forrón, esetleg pecorino forgáccsal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése