2019. július 19., péntek

Gyerekjáték: citromos, joghurtos, faepres süti


A poharas-kimérős süteményekben semmi újdonság nincsen, ebben a franciának mondott joghurtos, citromhéjas változatban sem. Ahogyan a francia, úgy a magyar gyerekek számára is könnyű ujjgyakorlat a nyári szünidőre, szüleiknek szintúgy.
A faepres változatát mégis lejegyzem, mert nem árt időről időre figyelmeztetni magamat/magunkat a természet által bőkezűen osztogatott adományokra. Az eperfa ma már nem olyan népszerű, mint hajdanán, amikor szinte minden falusi udvar kötelező tartozéka volt enyhet adó árnyékával és tápláló gyümölcsével, amit a tyúkok, libák, kacsák is szívesen kapkodtak a földről.  De azért találni még itt-ott fehér és fekete gyümölcsű fákat. Érett termésükből (világosból, sötétből) készíthetünk fagylaltot, szörpöt, lekvárt és ilyen egyszerű, finom sütit.
Egyszerű alaprecept, mindenféle bogyós gyümölccsel működik, sőt előfőzött aszalt gyümölcsökkel is, vagy csak úgy üresen, ha épp úgy adódik.

Recept:

  • egy kis doboz natúr joghurt (175g - 250g)
  • 2 doboz liszt
  • másfél doboz cukor
  • másfél teáskanál bio sütőpor
  • negyed teáskanál só
  • 2 tojás
  • 1 nagy, vagy 2 kisebb biocitrom reszelt héja
  • fél pohár olivaolaj (vagy napraforgóolaj)
  • 1 pohár faeper (vagy ribizli, szeder, áfonya, magnélküli szőlő)
Kivajazunk és lisztezünk egy 12x23 cm-es (vagy ekörüli méretű) sütőformát.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A joghurtot keverőtálba öntjük, az üres pohár lesz ezután a mércénk.
Hozzáadjuk a cukrot és a két egész tojást. Kézi habverővel jól átkeverjük.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót. Belereszeljük a citromhéjat, ujjainkkal eldolgozzuk.
A lisztes keveréket a joghurtos tojáshoz adjuk, eldolgozzuk. Hozzáöntjük az olivaolajat (vagy napraforgóolajat), ezzel is összekeverjük.
Végül óvatosan belekeverjük a szárától megtisztított faepret, illetve azt a bogyós gyümölcsöt, ami éppen rendelkezésünkre áll.
Az előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük, amíg a teteje szép színt kap és a közepébe szúrt hurkapálcikára már nem ragad a tészta.
Formában hagyjuk kihűlni, majd tálra tesszük, szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...