Baracklekvárfőzés és barackos sütemény sütés közben vágytam már valami fűszeres, sós ízre, de úgy, hogy barack is legyen benne. Hogy fogyjon. Meg hogy a fókuszt el ne veszítsem. Meg amúgy sem láttam mást, csak gyönyörű narancssárgát mindenhol. Gondoltam az a csirkének is jól állna.
A fűszerezést közel-keletire hangoltam mézzel, fahéjjal, római köménnyel és egy kis csípőssel (bátrak friss chilipaprikát is tehetnek hozzá!). Eszméletlen finom lett és még azon sem kell szomorkodnom, hogy a barackszezon végeztével egy évet kell várnom erre az ízre, mert szinte biztos vagyok benne, hogy aszalt barackkal is szuper lesz!
Recept:
- 4 db egész csirkecomb
- 20 g vaj
- 4 evőkanál olivaolaj
- 1 nagy hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- egy ujjnyi friss gyömbér
- fél rúd fahéj
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- fél teáskanál őrölt kurkuma
- fél teáskanál cayenne bors
- 10 db sárgabarack
- 2 dl száraz fehérbor
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál citromlé
- só, frissen őrölt bors
Egy nagy serpenyőben, aminek fedele is van és később a sütőbe is be tudjuk tenni, felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olivaolajat. Megpirítjuk rajta a csirkecombok mindkét oldalát.
Hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát, az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a fűszereket. Mellétesszük a kimagozott, félbevágott sárgabarackokat, rácsurgatjuk a mézet, a citromlevet és meglocsoljuk a borral. Erős lángon felforraljuk, jól átforgatjuk, majd előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük lefedve.
40-45 percig sütjük, közben a húst néhányszor meglocsolgatjuk a fűszeres szafttal.
Végül 5-10 percig fedő nélkül pirítjuk.
Bulgurral, kuszkusszal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése