2019. július 15., hétfő

Barackos, fűszeres csirke


Baracklekvárfőzés és barackos sütemény sütés közben vágytam már valami fűszeres, sós ízre, de úgy, hogy barack is legyen benne. Hogy fogyjon. Meg hogy a fókuszt el ne veszítsem. Meg amúgy sem láttam mást, csak gyönyörű narancssárgát mindenhol. Gondoltam az a csirkének is jól állna.
A fűszerezést közel-keletire hangoltam mézzel, fahéjjal, római köménnyel és egy kis csípőssel (bátrak friss chilipaprikát is tehetnek hozzá!). Eszméletlen finom lett és még azon sem kell szomorkodnom, hogy a barackszezon végeztével egy évet kell várnom erre az ízre, mert szinte biztos vagyok benne, hogy aszalt barackkal is szuper lesz!

Recept:

  • 4 db egész csirkecomb
  • 20 g vaj
  • 4 evőkanál olivaolaj
  • 1 nagy hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • egy ujjnyi friss gyömbér
  • fél rúd fahéj
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • fél teáskanál őrölt kurkuma
  • fél teáskanál cayenne bors
  • 10 db sárgabarack
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál citromlé
  • só, frissen őrölt bors
A csirkecombokat kettévágjuk alsó és felső részre, sózzuk, borsozzuk.
Egy nagy serpenyőben, aminek fedele is van és később a sütőbe is be tudjuk tenni, felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk az olivaolajat. Megpirítjuk rajta a csirkecombok mindkét oldalát.
Hozzáadjuk a szeletekre vágott hagymát, az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, a fűszereket. Mellétesszük a kimagozott, félbevágott sárgabarackokat, rácsurgatjuk a mézet, a citromlevet és meglocsoljuk a borral. Erős lángon felforraljuk, jól átforgatjuk, majd előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük lefedve.
40-45 percig sütjük, közben a húst néhányszor meglocsolgatjuk a fűszeres szafttal.
Végül 5-10 percig fedő nélkül pirítjuk.
Bulgurral, kuszkusszal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...