2018. szeptember 25., kedd

Körtés-zsályás kéksajtos quiche



Gyönyörű és nagyon finom körtéket kaptam, azóta folyamatosan azon töröm a fejem, hogy miket készítsek belőle. Elsőként a jó öreg quiche-re esett a választásom és persze most sem csalódtam benne. A quiche-ben az a szuper, hogy nem veszít élvezeti értékéből hidegen sem, sőt!
A körte-kéksajt párosítás is mindig beválik, szóval semmi kockázat, csak egy kis odafigyelés.

Recept:
a tésztához:

  • 150 g liszt
  • fél teáskanál só
  • 115 g hideg vaj
  • 1 tojás
  • 2-3 kanál hideg víz
a töltelékhez:

  • 5 g vaj
  • fél fej hagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 közepes körte
  • 150 g kéksajt (Bleu d'Auvergne, vagy Roquefort)
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 3 tojás
  • 5-6 friss zsályalevél
A tészta elkészítésekor először a lisztet, sót és a hideg, kis kockákra vágott vajat konyhai robotgép keverőlapátjával (vagy kézzel, gyors mozdulatokkal) összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és annyi vizet, ha szükséges, hogy a tészta éppen összeálljon. Korong alakúra formázzuk, folpackba csomagolva egy órára hűtőbe tesszük.
Közben a hagymát felaprítjuk, a vajon puhára dinszteljük, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felaprított zsályaleveleket (néhány kisebbet tegyünk félre díszítéshez!). Amikor kész, hozzáadjuk a kis kockákra vágott héjas, de a magházától megszabadított körtét.
A tojásokat egy keverőtálban kézi habverővel felverjük, csipet sóval, borssal ízesítjük.
A tejet és a tejszínt egy lábasban forrásig melegítjük.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A tésztát kinyújtjuk és kibélelünk vele egy 28-30 cm-es magas falú sütőformát úgy, hogy a szélein kicsit túllógjon a tészta. 5 percre betesszük a sütőbe, elősütjük.
A forró tej-tejszín keveréket folytonos keverés mellett a tojásokhoz adjuk. Jól habosítsuk fel a kézi habverővel, akkor lesz könnyű a sodónk!
Az elősütött tésztán elrendezzük a hagymás körtét, egyenletesen rámorzsoljok a sajtot, majd megöntözzük a tojásos folyadékkal. Megszórjuk a félretett, egészben hagyott zsályalevelekkel.
40-45 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz.
Melegen és hidegen is nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...