2018. október 24., szerda

Sütőtökkenyér narancsos mázzal





Ebben a süteményben annyi jó dolog van, hogy nem is lehet más, csak fantasztikus. Barnított vaj, olívaolaj, fűszerek, narancs, egy kis konyak és nem mellesleg a sült sütőtök, ami minden ízt magába olvaszt. Nem is meglepő, hogy mennyire szaftos, puha és hosszan eltartható a végeredmény.
Nagyon jó uzsonnafalat teához, kávéhoz!

Recept:

  • 115 g vaj
  • 1 evőkanál konyak
  • 1 evőkanál vaníliaesszencia
  • 3 evőkanál frissen facsart narancslé
  • 350 g sütőtökpüré (sült sütőtökből)
  • 4 tojás
  • 125 ml olívaolaj
  • 250 g finomliszt
  • 125 g teljes kiőrlésű liszt
  • 290 g barna nádcukor
  • 1 és fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • félteáskanál őrölt kardamom
narancsos cukormáz a tetejére:

  • 5-6 evőkanál narancslé
  • 120 g porcukor

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy hosszúkás, körül-belül 15x30 cm-es sütőformát kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk.
A sütőtököt megsütjük. Ez a mennyiség egy nagyobb sonkatöknek körül-belül a fele. Nagyobb darabokra vágva 200 fokos sütőben egy órát sütjük, hűlni hagyjuk. (Akár előző nap is megsüthetjük.)
Barnított vajat készítünk: a vajat lábasba tesszük, közepes lángon 6-7 percig főzzük, amíg világosbarnára sül. Lehúzzuk a tűzről, félretesszük.
A sült sütőtök darabok héját és az esetlegesen túlsült külső részeket leszedjük, húsát keverőtálba kanalazzuk. Botmixerrel pürésítjük.
Hozzákeverjük a konyakot, a vaníliát és a narancslét, majd egyenként a tojásokat és az olajat. Végül konyhai spatulával fokozatosan a püréhez adagoljuk a barnított vajat is.
Egy másik keverőtálban összevegyítjük a kétféle lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, sót és a fűszereket.
A száraz hozzávalókat a sütőtökös masszához adjuk, eldolgozzuk.
A tésztát az előkészített formába öntjük, 50-60 percig, hústű próbáig sütjük.
A formában hagyjuk langyosra hűlni.
A narancsos mázhoz egyszerűen összekeverjük a porcukrot és a narancslevet, majd megcsurgatjuk vele a langyos sütőtökkenyeret. Tetejére reszelhetünk kezeletlen narancshéjat, én most narancsvirág szirommal szórtam meg.

Puha, könnyű sütemény. Mindig csak annyit vágjunk belőle, amennyit megeszünk, így napokig nem szárad ki.


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...