Ebben a süteményben annyi jó dolog van, hogy nem is lehet más, csak fantasztikus. Barnított vaj, olívaolaj, fűszerek, narancs, egy kis konyak és nem mellesleg a sült sütőtök, ami minden ízt magába olvaszt. Nem is meglepő, hogy mennyire szaftos, puha és hosszan eltartható a végeredmény.
Nagyon jó uzsonnafalat teához, kávéhoz!
Recept:
- 115 g vaj
- 1 evőkanál konyak
- 1 evőkanál vaníliaesszencia
- 3 evőkanál frissen facsart narancslé
- 350 g sütőtökpüré (sült sütőtökből)
- 4 tojás
- 125 ml olívaolaj
- 250 g finomliszt
- 125 g teljes kiőrlésű liszt
- 290 g barna nádcukor
- 1 és fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- félteáskanál őrölt kardamom
- 5-6 evőkanál narancslé
- 120 g porcukor
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy hosszúkás, körül-belül 15x30 cm-es sütőformát kivajazunk, sütőpapírral kibélelünk.
A sütőtököt megsütjük. Ez a mennyiség egy nagyobb sonkatöknek körül-belül a fele. Nagyobb darabokra vágva 200 fokos sütőben egy órát sütjük, hűlni hagyjuk. (Akár előző nap is megsüthetjük.)
Barnított vajat készítünk: a vajat lábasba tesszük, közepes lángon 6-7 percig főzzük, amíg világosbarnára sül. Lehúzzuk a tűzről, félretesszük.
A sült sütőtök darabok héját és az esetlegesen túlsült külső részeket leszedjük, húsát keverőtálba kanalazzuk. Botmixerrel pürésítjük.
Hozzákeverjük a konyakot, a vaníliát és a narancslét, majd egyenként a tojásokat és az olajat. Végül konyhai spatulával fokozatosan a püréhez adagoljuk a barnított vajat is.
Egy másik keverőtálban összevegyítjük a kétféle lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, sót és a fűszereket.
A száraz hozzávalókat a sütőtökös masszához adjuk, eldolgozzuk.
A tésztát az előkészített formába öntjük, 50-60 percig, hústű próbáig sütjük.
A formában hagyjuk langyosra hűlni.
A narancsos mázhoz egyszerűen összekeverjük a porcukrot és a narancslevet, majd megcsurgatjuk vele a langyos sütőtökkenyeret. Tetejére reszelhetünk kezeletlen narancshéjat, én most narancsvirág szirommal szórtam meg.
Puha, könnyű sütemény. Mindig csak annyit vágjunk belőle, amennyit megeszünk, így napokig nem szárad ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése