2018. szeptember 17., hétfő

Cukkini carbonara


A cukkinis carbonara szabályos carbonara, reszelt cukkinivel dúsítva és persze a forró, sós és enyhén keményítős tészta főzővizével krémesre keverve. A szalonnát bátran el is hagyhatjuk, ha éppen nem vágyunk húsos ételt enni.
Az, hogy a tészta főzővize krémes mártássá lényegül át megfelelő mennyiségű sajt és szorgalmas keverés hatására, a híres római tésztaétel, a cacio e pepe óta nem kérdés és hát az igazi carbonara spagetti sem lát soha tejszínt, csak tojást, pecorinot, vagy parmezánt és főzővízet. (Meg persze szalonnát.)A tészta így sokkal könnyebben emészthető, mégsem kell lemondanunk az áhított állagról.
Hozzátartozik az igazsághoz, hogy ahhoz, hogy a tojás még véletlenül se csomósodjon össze (süljön meg) dinamikus keverés, a főzővíz fokozatos adagolása szükséges, ami kíván némi gyakorlatot, vagy egy harmadik-negyedik kezet, ami mondjuk a lábast tartja.
De így legalább közös a siker feletti öröm!

Recept:

  • 500 g linguine (vagy spagetti)
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 400 g zsenge cukkini
  • 1 közepes fej hagyma
  • 80 g pancetta, vagy más húsos szalonna (elhagyható)
  • 2 egész tojás és 2 tojás sárgája
  • 70 g frissen reszelt parmezán
  • só, frissen őrölt bors
  • friss bazsalikom a tálaláshoz
A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A parmezánt keverőtálba tesszük, ráütjük a tojásokat és a két tojássárgát, kézi habverővel jól elkeverjük.
Egy széles, méretes lábasba tesszük az olívaolajat. Közepes lángon megpirítjuk rajta a kis kockákra vágott pancettát, vagy húsos szalonnát. Szűrőkanállal tálba szedjük, félretesszük.
A vékonyra szeletelt hagymát hozzáadjuk az olajhoz, puhára dinszteljük. Rátesszük a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, olykor megkeverve 10 percig főzzük. Végül beletesszük a sült szalonnát is.
Közben sós vízben kifőzzük a tésztát. Amikor megfőtt (csak éppen megpuhult), leszűrjük, de a főzővízből fél liternyit egy edénybe öntünk.
A cukkinit levesszük a tűzről, elkeverjük a tésztával, majd ráöntjük a sajtos-tojásos keveréket és gyors mozdulatokkal (és egy nagy keverővilla segítségével) krémesre keverjük úgy, hogy közben fokozatosan adagoljuk hozzá a félretett főzővizet. Krémes, szaftos állagú, nagyon guszta tésztánk lesz a végén.
Ha szükséges sózzuk, borsozzuk, tálaláskor megszórjuk bazsalikommal.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...