2018. május 17., csütörtök

Tisztított vaj


Vannak dolgok, amik fontosak lesznek számunkra, olyannyira, hogy azt gondoljuk, másokkal is meg kell osztanunk ezt a tudást, örömöt, felismerést, élményt. Végülis az egész blogolás erről szól nekem.

Ezen belül a tisztított vaj szinte mániámmá vált az utóbbi időben. Akárhányszor készítettem, azután pedig használtam, szinte lelkiismeretfurdalásom volt, hogy ez még mindig nincs fenn a blogon. Már-már akadályozott abban, hogy bármi másról írjak, egy belső hang folyton rámszólt: hohó! és mi lesz a tisztított vajjal?
Így hát ezen írást tulajdonképpen fogadjátok öngyógyító jellegűnek.

Mi a tisztított vaj?
Hőkezelés - lassú melegítés - során a tejfehérjétől megtisztított vaj. Ugyanis a vaj a maga 80% körüli zsírtartalmán kívül 15% vizet és pár% tejfehérjét tartalmaz. Minél magasabb a zsírtartalom, annál jobb minőségű a vaj. Többféle vajat kipróbáltam, a jó minőségű, 80% fölötti zsírtartalmú vajak nem meglepő módon sokkal jobb eredményt adtak.

Miért jó a tisztított vaj?
Sokkal magasabban, 230 fok körül van az égési pontja, mint a tejfehérjét is tartalmazó vajnak, ezért kiválóan használható akkor, amikor vajban szeretnénk sütni például halat, húst, tojást, zöldséget.
További előnye, hogy miután megdermed, szobahőmérsékleten is megtartja krémes konzisztenciáját és kevésbé romlandó - indiai rokonának, a gheenek ezért is van nagy jelentősége a forró éghajlaton. Indiában egyébként tovább főzik a vajat, ezáltal még inkább csökken a víztartalma és az íze is mélyebb lesz. Gyakran ízesítik kurkumával, vagy más fűszerekkel. Én is kipróbáltam zsályás ízesítéssel, nagyon finom, még kenyérre kenve is!

Elkészítése egyszerű, érdemes a hűtőben, vagy a konyhapulton tartani egy kis edényke tisztított vajat!


Recept:

A vajat közel egyforma kockákra vágjuk. Vastag aljú lábasba tesszük, alacsony lángon főzni kezdjük. Amikor felolvadt, egy-két perc múlva a hab is megjelenik a tetején, ezt habszűrővel, vagy evőkanállal leszedjük, egy kis tálba gyűjtjük.
Még egy-két percig főzzük a vajat, de nem szabad erősen forrnia, mert akkor megpirul. Minden habot eltávolítunk, majd az egészet egy gézzel, vagy tüllel bélelt szűrőn átszűrjük.
Kész is van a tisztított vajunk, amit csinos tárolóedényben hűtőben, vagy szobahőmérsékleten tartva bármikor felhasználhatunk.

250 g vaj olvadása

tejfehérje hab formájában

hableszedés után

az összegyűjtött tejfehérjét se dobjuk ki, felhasználható levesekhez, főzelékekhez

minden, amire nincs szükség a tisztított vajban fennakad a szűrőn

még forrón

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...