2018. március 25., vasárnap

Santiago torta


Santiago - Sant Iago - Szent Jakab spanyol neve. A hittérítő zarándok nyomában járó máig legnépszerűbb zarándokút galíciai végpontja Santiago de Compostela. A város nevében a Compostela-t egyes elméletek a latin campus stellae, csillagmező kifejezésből eredeztetik, mivel az út fölött fut a Tejút egyik ága, mely már a történelem előtti időktől fogva biztos támpontot és egyben mítikus jelentést kínált az úton lévőknek.
A szent nevét viselő torta állítólag minden útmenti település és város kávézójában, cukrászdájában megtalálható. Nagyon egyszerű, hétköznapi sütemény, kevés hozzávalóval, sok mandulával (liszt nincs is benne, ezért gluténallergiások is bátran ehetik), ami miatt még több naposan is élvezhető minőségű. Egyetlen dologgal hívja fel magára a figyelmet és ez a díszítés. Hagyományosan úgy szórják meg (vastagon) porcukorral a kihűlt tortát, hogy középen egy Szent Jakab keresztet helyeznek el, így ez a negatív rajzolat a torta dísze.
Ez az úgynevezett liliomvégű, az ábrázolásokon vörösre színezett Jakab-kereszt az 1175-ben alapított, máig szolgáló Szent Jakab lovagrend jelképe, az ő feledatuk volt az út és a zarándokok védelme.
Amíg sült a torta, én is kivágtam kartonból egy Jakab-keresztet, hogy kövessem ezt a szép hagyományt. Húsvétra készülvén az útkeresők, a csillagkövetők nyomában.

Recept:

  • 250 g mandula
  • 6 tojás
  • 230 g cukor
  • 1 csipet só
  • 1-1 kezeletlen narancs és citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál édes tokaji aszú, vagy konyak
  • vaj a forma kikenéséhez
  • porcukor a szóráshoz
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Kivajazunk egy 28 centis formát, alját sütőpapírral kibéleljük, oldalát megszórjuk őrölt mandulával. (Lisztezhetjük is, ha nem ragaszkodunk a gluténmentességhez.)
A mandulát ledaráljuk.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat és az aszút, vagy  konyakot. Elkeverjük az őrölt mandulával.
A tojásfehérjét habbá verjük egy csipet sóval, majd három részletben a mandulás keverékhez adjuk. Az első adaggal még bátran, erőteljesen lazítsuk fel a sűrű masszát, később fokozatosan, laza, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal dolgozzunk, hogy minél kevésbé törjük össze a habot.
A keveréket az előkészített formába simítjuk, 35-40 percig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, majd tálra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Porcukorral megszórjuk a tetejét. Ha van mintánk (Jakab keresztünk), azzal végezzük a porcukrozást.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...