Sokan félnek a bárányhús elkészítésétől, de ez csak azért lehet, mert nincs benne gyakorlatuk. Most egy olyan receptet mutatok, ami nagyon egyszerű, látványos, elronthatatlan és bátran nekiállhat az is, aki még soha nem sütött báránycombot. Hiszen mikor, ha nem húsvétkor? A bárányhús egyébként is megérdemli az ünnepi alkalmat nemcsak drágasága miatt, hanem mert igen becses, finom húsféle. Ebből következik, hogy a gondos, ám egyszerű elkészítési mód is csodálatosan finom, ízesen omlós eredményre vezet.
A rozmaring és a fokhagyma klasszikus ízesítője a báránynak. Zöldfűszerként használhatunk kakukkfüvet, mentát, medvehagymát, az ízek kiemelésére pedig reszelt citromhéjat, citromkarikát, vagy ha van, egy kevés sóban eltett citromot is.
Egy körül-belül másfél kilós báránycomb 4 embernek bőven elég, alsó részét pedig levesbe főzhetjük.
Recept:
- báránycomb
- combonként 2-3 fokhagymagerezd
- 2 evőkanál vaj
- só, frissen őrölt bors
- friss rozmaringágak
A comb felső részét egy serpenyőben olívaolajon erős tűzön körbepirítjuk, tálcára tesszük.
Hat-hét helyen hegyes késsel megszúrjuk, a nyílásokba a szeletekre vágott fokhagymából és a vajból teszünk egy-egy darabot. Sózzuk, borsozzuk a húst, a maradék vajat rákenjük. Ráteszünk 2-3 rozmaringágat, majd az egészet sütőpapírba csomagoljuk. Spárgával szorosan átkötjük, tepsibe tesszük.
160 fokos sütőben sütjük két órát, majd 180 fokon 20 percet.
A papírból kicsomagolva tálaljuk.
Nagyon jó köret hozzá a görög citromos sültkrumpli és a hagymán párolt spenót, zöldbab.
Omlós, elronthatatlan, rendkívül finom pecsenye.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése