A húsvétot megelőző nagyhéten csütörtökkel kezdődik a katolikus ünnepi liturgiában szorosan összetartozó szent három nap. A templomi szertartásokon túl a nagyböjt végét is jelenti ez az időszak. Csütörtökön keresztény szokás szerint főleg friss salátát, spenótot, fiatal csalánt főznek az ételek színével is kifejezve a zöldcsütörtök misztikus színét.
Ebből az alkalomból tökéletes választás a görög spenótos rizs (spanakorizo). Fetasajttal, esetleg buggyantott-, vagy tükörtojással teljes értékű ebéd, vagy vacsora, böjtön kívül pedig remek köret halak, húsok mellé.
Recept:
- 500 g friss spenót
- 300 g basmati rizs
- 1 csokor (7-8 szál) újhagyma
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só, frissen őrölt bors
- 1-2 evőkanál frissen facsart citromlé
- fetasajt, vagy krémes kecskesajt a tálaláshoz
A spenótot megmossuk, megpucoljuk, lecsöpögtetjük, csíkokra vágjuk.
Az újhagyma zöld részét levágjuk, fehér részét megpucoljuk, karikákra vágjuk.
Egy széles lábasban felmelegítünk 2 evőkanál olívaolajat, megdinszteljük rajta az újhagymát.
Rátesszük a spenótot, kevergetve megpároljuk, elpárologtatjuk alóla a vizet.
A rizst lecsöpögtetjük, a spenótos hagymához adjuk, átforgatjuk, még egy evőkanál olívaolajat adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 600 ml vízzel, erős tűzön felforraljuk, majd lefedjük és takarékon 10-12 percig főzzük. A fedőt még 10 percig nem emeljük fel.
Végül citromlével meglocsoljuk, átforgatjuk, ha szükséges, még sózzuk.
Tálaláskor fetasajtot, vagy kecskesajtot morzsolunk a tetejére, olívaolajjal meglocsoljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése