Édeskés ízével, nyarat idéző színeivel igazi lélekmelegítő ez az örmény-grúz eredetű leves. Nem mellesleg tartalmas és nagyon egyszerű.
Az aszalt sárgabarack meglepő lehet egy alapvetően fűszeres, sós környezetben, de a tálaláskor hozzáadott joghurtnak köszönhetően szépen összesimul, ami esetleg különvált volna.
Recept:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 60 g gersli (árpagyöngy)
- 1,2 l zöldség alaplé, vagy víz (vagy szárnyas alaplé, ha nem vegetáriánus verziót szeretnénk)
- 125 g aszalt sárgabarack
- 50 g főtt, konzerv csicseriborsó
- só, frissen őrölt bors
- friss menta, petrezselyem a tálaláshoz
- sűrű görög joghurt a tálaláshoz
Adjuk hozzá a megmosott gerslit, forgassuk át, majd keverjük bele a négyfelé vágott aszalt sárgabarackot is. Öntsük fel az alaplével, vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk. 20-25 percig főzzük, amíg a barack és a gersli megpuhul. Végül hozzáadjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót, ezzel csak éppen felforraljuk. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Forrón, joghurttal és friss, vágott mentával, petrezselyemmel fogyasztjuk.
Naomi Duguid receptje alapján.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése