2018. március 20., kedd

Aszalt sárgabarackos csicseriborsó leves



Édeskés ízével, nyarat idéző színeivel igazi lélekmelegítő ez az örmény-grúz eredetű leves. Nem mellesleg tartalmas és nagyon egyszerű.
Az aszalt sárgabarack meglepő lehet egy alapvetően fűszeres, sós környezetben, de a tálaláskor hozzáadott joghurtnak köszönhetően szépen összesimul, ami esetleg különvált volna.


Recept:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 60 g gersli (árpagyöngy)
  • 1,2 l zöldség alaplé, vagy víz (vagy szárnyas alaplé, ha nem vegetáriánus verziót szeretnénk)
  • 125 g aszalt sárgabarack
  • 50 g főtt, konzerv csicseriborsó
  • só, frissen őrölt bors
  • friss menta, petrezselyem a tálaláshoz
  • sűrű görög joghurt a tálaláshoz
Közepes fazékban melegítsük fel az olajat, tegyük rá a vékony szeletekre vágott hagymát. Alacsony lángon főzzük, amíg puha és üveges lesz.
Adjuk hozzá a megmosott gerslit, forgassuk át, majd keverjük bele a négyfelé vágott aszalt sárgabarackot is. Öntsük fel az alaplével, vagy vízzel, sózzuk, borsozzuk. 20-25 percig főzzük, amíg a barack és a gersli megpuhul. Végül hozzáadjuk a lecsöpögtetett csicseriborsót, ezzel csak éppen felforraljuk. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Forrón, joghurttal és friss, vágott mentával, petrezselyemmel fogyasztjuk.

Naomi Duguid receptje alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...