A nagysikerű datolyaszilvás torta miatt picit túlvásároltam magam ebből a remek gyümölcsből, a maradék szépen érlelődött tovább. Ám utóérlelés ide, ünnepek oda, a húrt nem lehetett tovább feszíteni. A rizottó megfelelő terepnek tűnt egy könnyű, levezető főzéshez, ráadásul kedvenc ízeimet, a gyümölcs-sajt párost is bevethettem. Minden tervem sikerült, a nem túl édes, viszont krémes datolyaszilva csodásan érvényesül a rizottóban. Bevallom, a gorgonzolát először csak óvatosan adagoltam, féltem, hogy nagyon eluralkodik az íze, de nem! Valóságos umamiként, hatodik ízként hatott, ahogy az elolvadt részeivel egy-egy falatban találkoztam.
Valahogy így sikerüljön minden elképzelésünk az új évben!
Recept:
- 250 g rizottó rizs
- 1 nagy, érett datolyaszilva
- 2 kis fej salotta hagyma, vagy fél fej vöröshagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- k.b. 800 ml szárnyas-, vagy zöldség alaplé
- 60 g vaj
- két marék frissen reszelt parmezán
- só, frissen őrölt bors
- egy evőkanál friss kakukkfű levél
- gorgonzola a tálaláshoz, morzsolva
Tálaláskor megszórjuk a maradék kakukkfűvel és gorgonzolát morzsolunk rá, tányéronként körül-belül egy evőkanálnyit.
Azonnal fogyasztjuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése