2016. december 18., vasárnap

Sült zöldség terrine






Tavaly átestem a pástétom-tűzkeresztségen és azóta tudom, hogy 1. nem ördöngösség, 2. a pástétom és a terrine között csak a forma a különbség, illetve, a pástétom inkább krémes (májpástétomok!), a terrine viszont darabos elemeket is tartalmaz (minden terrine pástétom, de nem minden pástétom terrine... vagy nem?) 3. előre tervezést igényel és ezt én szeretem, 4. nagyon látványos, elismerő szavak begyűjtésére kiváló lehetőség. Ötödik pont lehetne, hogy ünnepi menük kötelező elemévé szavaznám, de ezt nem mondom, mert inkább azt szeretném, ha nem csak ünnepekkor készülne, hiszen - és itt újra következnek az 1.2.3.4. pontok.
Ez a zöldséges terrine saját fejlesztés, kifejezetten vegetáriánus-, sőt vegán-barát, szép, finom, egyszerű, mit mondjak még?
Álljatok neki bátran!

Recept:

  • 1 közepes cékla
  • 1 nagyobbacska édesburgonya
  • 1 nagy, kemény körte
  • 1 nagy répa
  • 1 fej lilahagyma
  • 4-5 brokkoli rózsa
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 narancs leve
  • friss rozmaring
  • za'atar fűszerkeverék
A zöldségeket megpucoljuk és vékony, körül-belül 3 mm-es karikákra vágjuk. A brokkolirózsákat minél kisebb darabokra szedjük. A körtét is meghámozzuk, félbe vágjuk, magházát kiszedjük, felszeleteljük. A lilahagymát félbe, majd a feleket négy cikkbe vágjuk.
Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, elhelyezzük benne a zöldségeket, mindegyiket egy csoportban, sózzuk és megöntözzük az olívaolajjal, kézzel kicsit meg is forgatjuk, hogy minden hozzávalót bevonjon az olaj. Megszórjuk rozmaringgal, a za'atarral, rácsavarjuk a narancs levét, majd előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük. 45-50 percig sütjük, amíg minden megpuhul, közben többször kanállal átforgatjuk.
Amikor megsült, letakarjuk alufóliával és úgy hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Egy fél literes űrtartalmú magas falú, keskeny formájú edényt három rétegben kibélelünk folpackkal úgy, hogy a szélein túllógjon.
Az aljára rozmaring hajtásokat teszünk. Erre rakjuk először az édesburgonya karikákat, kicsit fedésben és úgy, hogy a forma oldalára is jusson. Ezután egy brokkoli-sor középre, majd a körteszeletek, a répa, lilahagyma és végül a céklával zárjuk. Kicsit megnyomkodjuk, majd szorosan ráhajtjuk a fóliát. Kivágunk egy akkora kartonlapot, ami pont passzol a forma felületére, rátesszük és lenehezítjük. Én erre két fél kilós lencsés, illetve rizses zacskót használtam.




Hideg helyen egy napig érleljük.
Tálaláskor kicsomagoljuk és óvatosan tálcára, vagy tányérra borítjuk, majd a tetejéről is lefejtjük a fóliát.
Szeletekre vágva tányérokra tesszük.
A tahini öntet nagyon jól illik hozzá: 2 evőkanál tahini pasztát kikeverünk egy evőkanál frissen facsart citromlével, csipet sóval és egy gerezd zúzott fokhagymával, majd vízzel tejföl-sűrűségűre higítjuk.


2 megjegyzés:

Klára Kurtán írta...

Tenyleg nem esik szét? Mi tartja össze, a préselés? Mert pont wgy laktozérzékeny vendégem jön.

rakottkert írta...

Szia! A formáját szépen megtartja, de amikor vágsz belóle egy kicsit széthullanak a rétegek. Vendégségre szerintem jó, mert szépen néz ki és szépen is lehet tálalni. Én is azért kísérleteztem vele, mert jön hozzám egy vegán vendég az ünnepekre.
Remélem beválik neked!
Boldog karácsonyt!
Gabi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...