2016. december 13., kedd

Datolyaszilvás torta



Ezennel elkezdtem a bemelegítést a karácsonyi sütés-folyamra. Kellemes bevezető ezzel az egyszerű, de újszerű tortával, amit bátran ajánlok az ünnepnapok bármelyikére, sőt ajándékba is. Legfőbb hozzávalója a napsárga és soknevű datolyaszilva (hurma, kakiszilva, persimmon), ami püré formájában kerül a tésztába. Vásárláskor minél sötétebb színű, szinte átlátszó héjú példányokat válasszunk, vagy otthon érleljük még, ha ilyet nem kapunk. A puha gyümölccsel nagyon könnyű dolgunk van, hiszen nincsen magja sem, hámozás után szinte magától pépesedik a puha hús. Ilyenkor nagyon szeretem csak egy kis vaníliával turmixolni és magában elkanalazgatni, vagy a reggeli kásához keverni. Nem túl édes, nagyon kellemes ízű gyümölcs! Szeletelve mozzarellával is kiváló, mint alternatív caprese.
A tortának fantasztikus illata van, valóban kedvet csinál a további sütésekhez.
Ajánlok is néhányat az én kedvenceim közül - a bejglin és a mézes krémesen kívül - amik nálunk biztosan elkészülnek majd.
Citromkrémes mandulacsillag
Mézes-gyömbéres puszedli kandírozott gyömbérrel

Tojásfehérje elnyelők:
Látványos hibiszkuszos habcsók
Kókuszos-csokis hógolyók
Ánizsos keksz, ami lehet pisztáciás is

Jó készülődést!

Recept:

  • 120 g aszalt áfonya
  • 60 ml brandy, vagy whiskey
  • 280 g liszt
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1,5 teáskanál őrölt fahéj
  • 3/4 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
  • fél narancs reszelt héja
  • 300 g barna nádcukor
  • 170 g vaj
  • 3 nagy, érett datolyaszilva
  • 3 tojás
  • 150 g dió, vagy pekándió, vagy törökmogyoró
  • 2 teáskanál vaníliaesszencia
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki és béleljünk ki sütőpapírral egy 2-2,5 literes sütőformát - lehet szögletes, kerek, hosszúkás.
Az áfonyát az alkohollal felforraljuk, majd fedő alatt hagyjuk kihűlni.
A diófélét, vagy mogyorót alufóliára tesszük, 180 fokos sütőben 6-8 percig pirítjuk, majd késsel felaprítjuk. Ha törökmogyorót használunk, sütés után dörzsöljük le a héját.
Olvasszuk fel a vajat, hagyjuk hűlni.
A datolyaszilvát hámozzuk meg, majd botmixerrel pürésítsük. Körül-belül 370 ml gyümölcspürét kapunk.
Egy keverőtálban keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a sót, a szerecsendiót és a cukrot.
Kézi habverővel adjuk a tojásokat a gyümölcspüréhez, majd adjuk hozzá a narancshéjat, a vajat és a vaníliaesszenciát.
Konyhai spatulával fokozatosan keverjük hozzá a lisztes keverékhez a tojásos-datolyaszilvás-vajas elegyet. Adjuk hozzá a párolt áfonyát és a pirított-aprított diót/mogyorót.
Öntsük a tésztát az előkészített formába. Tegyük a sütőbe és süssük 45-50 percig, amíg a tészta közepébe szúrt pálcikára nem ragad a tészta.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Díszítéshez: 30 g vajat és 2 evőkanál porcukrot simára keverünk, hozzáadunk 1 teáskanál vaníliaesszenciát és 120 g natúr vajkrémet. Megkenjük a krémmel a tortát, tetejére vékonyra szeletelt datolyaszilvát teszünk.

Davis Lebovitz receptje alapján

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...