2016. június 5., vasárnap

Pannukakku - finn tepsis palacsinta




Eljött ismét a fekete cseresznye ideje, ezzel egy időben a clafoutis ideje is. Mégsem ezt választottam most, hanem finn rokonát, a dallamos hangzású pannukakkut. Ez a skandináv országokban népszerű egybesült palacsinta nem kötődik olyan szorosan a fekete cseresznyéhez - sokszor csak citrommal meglocsolva, porcukorral szórva kínálják. A finn iskolákban hagyományosan a csütörtöki menü része, közvetlenül a felesborsó leves után. Ez az állítólag mai napig tartó szokás még a reformáció előtti időkből származik, amikor a pénteki böjtnap előtt tartalmas, laktató ételt kellett enni.
Az elődök bölcsességétől függetlenül ez egy remek menü. Nagy előnye még, hogy rendkívül egyszerű. Különösen érvényes ez a pannukakkura, ami pillanatok alatt összeállítható finomság és bármilyen bogyós gyümölccsel, vagy lekvárral biztos siker, nem csak a gyerekek körében.
Akit érdekelnek a különböző nevek alatt, különböző szélességi és hosszúsági fokokon megjelenő, de nagyon hasonló ételek, ajánlom figyelmébe az immár öt éves clafoutis receptemet és a kicsit fiatalabb körtés flognard-t, nem beszélve a hazai prószáról, barlahidai cupitáról, ami szintén...

Recept:

  • 350 ml tej
  • 350 ml finomliszt
  • 6 egész tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • fél teáskanál só
  • egy csipet őrölt kardamom
  • 80 g vaj
  • 500 g fekete cseresznye
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál vaníliaaraoma
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Egy keverőtálban kézi habverővel összekeverjük a lisztet, a tejet, a cukrot, sót, őrölt kardamomot, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Egy órát pihentetjük a tésztát.
A vajat felolvasztjuk egy kb. 28 cm átmérőjű (sütőbe is betehető) serpenyőben, vagy 20x30 cm-es sütőedényben. Amikor már forró a vaj, körbeforgatjuk, hogy az edény oldalára is jusson belőle.
A tésztát ráöntjük a vajra, majd a forró sütőbe tesszük, 15-20 percig sütjük, amíg a szélei felkunkorodnak és aranybarnára pirulnak.
A cseresznyét kimagozzuk, összekeverjük a mézzel és a vaníliával. Egy serpenyőben pár perc alatt megfonnyasztjuk. Szűrőkanállal kiszedjük a gyümölcsöt, a levét pedig erős lángon besűrítjük.
A megsült tésztát megszórjuk porcukorral, a tetejére halmozzuk a gyümölcs egy részét. Szeletekre vágva tálaljuk a párolt cseresznye másik felével.
Langyosan a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...