2016. június 28., kedd

Bazsalikom- és mentaszirup, ja és málnafagyi




Tudom, a szirup ördögtől való, csupacukor, megvetendő kísértés, én sem vagyok híve. De ezekkel az illatos fűszerekkel főzött csalafinta, mézszínű, illatos esszenciákkal néha engedményt tehetünk és pár cseppet pöttyinthetünk a friss málnára, barackra, ribizlire. Vagy egy darabka süteményre. Vagy fagyira. Vagy keverhetünk vele egy nyári koktélt.
Szerintem ezt lehet.

Recept:
a málnafagyihoz:
  • 250 g málna
  • 1 dl 3,5 zsírtartalmú joghurt
  • 1 dl tejszín
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál málna-, vagy feketeribizli likőr, vagy vodka
a szirupokhoz:
  • 2 marék bazsalikom-, vagy mentalevél
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 250 g cukor
  • 1 teáskanál só
  • 780 ml forró víz
A fagyihoz jól elkeverjük a málnát a cukorral, össze is törjük és állni hagyjuk legalább fél órát. Uátna szitán átpasszírozzuk, a magokat kidobjuk. A fennmaradt levet összeturmixoljuk a tejszínnel és a joghurttal, hozzáadjuk az alkoholt is. Egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap fagylaltgéppel elkészítjük a fagyit, vagy dobozba tesszük, mélyhűtőbe rakjuk és fél óránként villával átkeverjük, amíg meg nem fagy.

A sziruphoz a bazsalikom, vagy mentaleveleket megmossuk, megszárítjuk. Magas edénybe tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, késes robotgéppel apróra zúzzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd a forrásban  lévő vizet. Elkeverjük, nagy befőttes üvegbe tesszük, lefedjük és egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap gézlapon át egy edénybe szűrjük. Felforraljuk, majd közepes lángon 25-30 percig főzzük, amíg besűrűsödik és körül-belül a harmadára fő. Ekkor kiforrázott üvegbe töltjük.
Érdemes mindkét ízből készíteni, sőt én a tárkonyos változatot is javaslom!


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...