Tudom, a szirup ördögtől való, csupacukor, megvetendő kísértés, én sem vagyok híve. De ezekkel az illatos fűszerekkel főzött csalafinta, mézszínű, illatos esszenciákkal néha engedményt tehetünk és pár cseppet pöttyinthetünk a friss málnára, barackra, ribizlire. Vagy egy darabka süteményre. Vagy fagyira. Vagy keverhetünk vele egy nyári koktélt.
Szerintem ezt lehet.
Recept:
a málnafagyihoz:
- 250 g málna
- 1 dl 3,5 zsírtartalmú joghurt
- 1 dl tejszín
- 3 evőkanál cukor
- 1 evőkanál málna-, vagy feketeribizli likőr, vagy vodka
- 2 marék bazsalikom-, vagy mentalevél
- 3 evőkanál frissen facsart citromlé
- 250 g cukor
- 1 teáskanál só
- 780 ml forró víz
A sziruphoz a bazsalikom, vagy mentaleveleket megmossuk, megszárítjuk. Magas edénybe tesszük, hozzáadjuk a citromlevet, késes robotgéppel apróra zúzzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd a forrásban lévő vizet. Elkeverjük, nagy befőttes üvegbe tesszük, lefedjük és egy éjszakát állni hagyjuk.
Másnap gézlapon át egy edénybe szűrjük. Felforraljuk, majd közepes lángon 25-30 percig főzzük, amíg besűrűsödik és körül-belül a harmadára fő. Ekkor kiforrázott üvegbe töltjük.
Érdemes mindkét ízből készíteni, sőt én a tárkonyos változatot is javaslom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése