2016. május 18., szerda

Pistou leves


Ez az egyszerű provance-i zöldségleves a tetejére bőven pakolt pistou-tól lesz igazán üdítő és friss. A pistou abban különbözik az olasz pesto-tól, hogy nincs benne olajos mag, sőt sokszor még sajtot sem tesznek bele, akkor még könnyebb, lazább lesz a krém. Én most használtam parmezánt, mert jót tesz a leves ízének és picit sűríti is, de anélkül is finom lesz.
A felhasznált zöldségek természetesen szabadon elhagyhatók és dúsíthatók az aktuális kínálat szerint, a bab kivételével, mert az alaptartozék. Tehetünk hozzá paszternákot, tarlórépát, sütőtököt, brokkolit, borsót és zöldbabot is. A mángold nagyon finom benne, ha van kéznél néhány levél, nem érdemes kihagyni.
Tartalmas, igazi tavaszi-nyári leves, igazából egytálétel. Utána csak egy pohárka bor, pár szem gyümölcs, netán egy kis könnyű sütemény...

Recept:

  • 200 g nagyszemű fehér bab, vagy tarkabab és fehér bab vegyesen, vagy fél kiló friss fejteni való bab
  • 2 babérlevél
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 hagyma, vagy 4 póréhagyma
  • maréknyi friss kakukkfű
  • 2 sárgarépa
  • 1 zellerszár
  • 2-3 szem újkrumpli
  • 2 közepes cukkini
  • 1 paradicsom
  • 100 g mándold szárával együtt
  • 5 friss zsályalevél
  • 1 rozmaring ág levelei
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál orzo tészta, vagy rövid, durumlisztes cérnametélt
  • só, frissen őrölt bors
a pistouhoz:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor bazsalikom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 púpos evőkanál frissen reszelt parmezán
A babot egy éjszakára hideg vízben beáztatjuk. (Ha friss babból dolgozunk, ezt a lépést kihagyjuk, viszont a babot megpucoljuk. Nem kell beáztatni és külön főzni, a többi zöldséggel együtt főzzük.)
Másnap leszűrjük, annyi vízben, amennyi ellepi feltesszük főni a két babérlevéllel. Puhára főzzük.
Egy másik edényben felmelegítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a felkockázott hagymát, puhára pároljuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, az egyforma kockákra vágott sárgarépát, zellerszárat, a kakukkfüvet és a csíkokra vágott zsályát, a feldarabolt rozmaringleveleket. (A friss babot is ekkor adjuk hozzá.) Felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majdnem készre főzzük.
Az előfőzött babot ekkor adjuk a leveshez, majd mehet bele a kockákra vágott krumpli és cukkini is, majd pár perc főzés után a szárával együtt csíkokra vágott mángold, és a kockákra vágott paradicsom. Annyi vizet teszünk még hozzá, hogy elég leve legyen, de azért sűrű maradjon a leves (kb. másfél liter). Felforraljuk, beletesszük a tésztát és már csak addig főzzük, amíg ez megpuhul. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Amíg a leves fő elkészítjük a pistout is: a fokhagymát egy csipet sóval mozsárba tesszük, pépesítjük. Hozzáadjuk a feldarabolt bazsalikomleveleket, krémesre zúzzuk. Végül elkeverjük az olívaolajjal és a finomra reszelt parmezánnal. (Ha nincs mozsarunk késes robotgéppel is készíthetjük.)

A forró levest tálakba merjük, jó sok pistou-val a tetején fogyasztjuk.

David Lebovitz receptje alapján.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...