2016. július 6., szerda

Nektarinos - cukkinis kuszkusz tökmaggal




A képen látszik, hogy a kuszkusz alig látszik. Csak egy kis textúrát és tartalmat ad a sült zöldség-gyümölcs mellé. Igazi nyári köret, vagy saláta, ami negyed óra alatt elkészül, alig kell hozzá főzni.
Nekem most az is szempont volt, hogy grillezhető, nagyobb felületű töltőanyag legyen, ettől aztán tényleg szinte eltűnik a néha kicsit száraz kuszkusz. Lehet még turbózni lilahagymával, fokhagymával, akkor még nagyobb az ízkavalkád.
Sült csirke, hal mellé nagyon finom.

Recept:

  • 2 dl kuszkusz
  • 2 dl zöldség alaplé, vagy víz
  • 1 közepes cukkini
  • 1 nektarin
  • 15 db friss mentalevél
  • 1 evőkanál tökmag
  • 1 teáskanál só
  • fél citrom leve
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 30 g vaj
A kuszkuszt egy lefedhető edénybe, vagy lábasba tesszük, összekeverjük a sóval. Az alaplevet, vagy vizet felforraljuk, ráöntjük a kuszkuszra. Egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, összekeverjük és lefedve 10 percig állni hagyjuk.
Közben a cukkinit hosszában félbevágjuk, majd fél centi vékonyra szeleteljük. A nektarint vékony cikkekre vágjuk. Felforrósítunk egy grill serpenyőt (vagy grill rácsot), egy evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk és elhelyezzük benne a cukkini és nektarin szeleteket. Erős lángon egy-másfél percig pirítjuk mindkét oldalukat, majd tálba szedjük, sózzuk. A serpenyőbe dobjuk a tökmagot, rázogatva azt is átpirítjuk, A mentát csíkokra vágjuk.
A megpuhult kuszkuszt meglocsoljuk citrommal, elkeverjük benne a vajat és az olívaolajat.
Tálra szedjük, ráhalmozzuk a sült zöldséget és gyümölcsöt, a levét is rácsurgatjuk. Megszórjuk a tökmaggal és a mentával.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...