Amióta az ENSZ zászlajára tűzte a hüvelyes zöldségeket, azóta akárhányszor főzök ilyesmit, vagy csak gondolok a főzésükre, azonnal valóságos mozgalmárnak érzem magam. Pedig semmit nem csinálok másképp, mint eddig: egy héten egyszer a családi menü része valamilyen módon a lencse, a bab és társaik. Az igaz, hogy inkább télen veszem elő a témába vágó kedvenc receptjeimet, az indiai lencseragut, a sárgaborsó- és lencsefőzeléket; nyáron főként a hummusz hódít.
Ezeken a klasszikusokon kívül a lencsét salátában szeretem a legjobban. Könnyen emészthető zöldségekkel, friss ízű gyümölcsökkel izgalmasan keveredik diós íze, roppanós állaga. A saláta tartalmasabb lesz, a lencse pedig könnyedebb.
Ebben a változatban többek között édesköményt tettem hozzá és narancsot, ettől kifejezetten üde összhatás lett, nagyon jó sültek, halak mellé!
Recept:
- 250 g lencse
- fél édeskömény gumó
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 (bio) narancs
- snidling
- 3 evőkanál narancslé
- 1 dl olívaolaj
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 1 teáskanál cukor
- só, frissen őrölt bors
Amikor megfőtt, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, a hagymákat és a fűszereket kidobjuk.
Az édesköményt és a lilahagymát vékonyan felszeleteljük. A narancsokat megmossuk, szárazra töröljük, héjukat lereszeljük, félretesszük. Éles késsel meghámozzuk a narancsot úgy, hogy a fehér hús se maradjon rajta. Ezután tenyerünkbe vesszük a narancsot és szintén éles késsel kivágjuk a gerezdeket a hártyák közül, azaz kifilézzük.
A lencsét tálalótálra, vagy salátástálba tesszük, hozzáadjuk az édesköményt, a lilahagymát és a narancsot.
A hozzávalókból kikeverjük a salátaöntetet. Hozzáadjuk a félretett narancshéjat is. Ebből elég sok öntet lesz, a salátára csak körül-belül a 2/3-át locsoljuk rá.
Végül meghintjük apróra vágott snidlinggel és az édeskömény apró zöld levélkéivel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése