Régóta kíváncsi voltam erre a receptre. Szeretek tésztát gyúrni és mivel ebben az esetben maga a tészta anyaga is fűszeres - kíváncsi voltam, mennyire érezhető ez az ízén, merthogy látványnak gyönyörű lesz, abban biztos voltam - milyen is lehetne egy sáfránnyal, kurkumával színezett szélesmetélt? Nos, ha teljesen őszinte akarok lenni, azon kívül, hogy a frissen gyúrt tészta mindig utánozhatatlanul finomabb, a fűszerezésnek nem éreztem különösebb jelentőségét, bár az is lehet, hogy a fűszeres vaj elnyomta az enyhébb ízeket. Mert az aztán tobzódik az egymást túllicitáló, végül mégis összhangba kerülő illatos-színes fűszerekben.
Így hát levonom a következtetést: gyönyörű és finom a frissen gyúrt tészta, de akinek nincs hozzá türelme, ideje, netán tapasztalat híján tart a procedúrától, nyugodtan vásároljon valamilyen jó minőségű tagliatellét, főzze ki, készítse el hozzá a fűszeres vajat és élvezze egy kevés munkával járó, különleges étel varázsát.
Az eredeti recept Ottolneghi: Plenty című szakácskönyvéből van (a régiből), kevés változtatással.
Recept:
a tésztához:
- 1 nagy csipet sáfrány
- 4 evőkanál forró víz
- 3 tojás
- 30 dkg liszt
- fél teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
Lisztezett gyúródeszkán még pár percig gyúrjuk, kerek cipóvá formázzuk. Folpack-kal becsomagoljuk és fél órát (vagy egy éjszakát) pihentetjük.
Lisztezett deszkán 1 mm vékonyságúra nyújtjuk. (Tésztagéppel is lehet, akinek van.) Hosszában 10 cm széles lapra hajtogatjuk, a közöket alaposan lisztezzük, nehogy a rétegek összeragadjanak. Éles késsel másfél cm széles csíkokra vágjuk. Egy szék támláját letakarjuk tiszta konyharuhával, átvetjük rajta a tésztacsíkokat. 10 percig hagyjuk száradni.
Nagy fazékban sós vizet forralunk. 2-3 percig főzzük benne a tésztát, majd leszűrjük és a fűszeres vajhoz adjuk.
a fűszeres vajhoz:
- 200 g vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- 6 salottahagyma, vagy egy közepes fej hagyma
- 3/4 teáskanál őrölt gyömbér
- 3/4 teáskanál őrölt pirospaprika
- 3/4 teáskanál őrölt koriander
- 3/4 teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál cayenne bors
- 1 csipet chilipehely
- fél teáskanál őrölt kurkuma
- 1 teáskanál só
- frissen őrölt bors
Serpenyőben olvasszuk fel a vajat az olajjal, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, alacsony lángon főzzük egészen puhára. Adjuk hozzá a fűszereket, a sót és a borsot.
A leszűrt, jól lecsöpögtetett tésztát tegyük a fűszeres vajra, keverjük össze.
Tálalásnál szórjuk meg 2 evőkanál pirított, durvára vágott fenyőmaggal és petrezselyemmel.
1 megjegyzés:
Ez nagyon jó lehet, valamikor sort kerítek rá.
Megjegyzés küldése