Anyukám otthon tenyérnyi gombócokat kanyarított a kikevert tésztából; emlékszem, egy darabig azért nem szerettem a dödöllét, mert így túl fojtós volt nekem. Az én kisebb méretű galuskáim amellett, hogy csinosabbak, könnyebben is fogyaszthatók és szebben is pirulnak. De nem csak a külalakon változtattam - a formázáshoz hagymás-paprikás olaj/zsír helyett olvasztott vajat használtam és csak a tálaláskor, a tejfölre csurgattam pirospaprikás vajat. Így a fűszerpaprika tiszta íze sokkal jobban érvényesült és még díszített is.
Az egyenrangú szerepet betöltő salátával kiegészülve dödöllém kis jóindulattal megfelel a korszerű táplálkozás kritériumainak, na persze csak akkor, ha nem vagyunk túl szigorúak.
- 500 g krumpli
- 3 púpozott evőkanál liszt
- 3 evőkanál vaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 3 dl tejföl
- 3-4 szál újhagyma karikákra vágva
- 100 g bébispenót
- 2 evőkanál tökmagolaj
- 1 teáskanál almaecet
- fél teáskanál cukor
- 1 evőkanál tökmag
- néhány szem aszalt áfonya, vagy mazsola
- só
Egy edényben megolvasztjuk a vajat.
Egy evőkanalat a vajba mártunk és kisujjnyi méretű galuskát kanyarítunk a tésztából, amit egy vajjal vékonyan kikent tűzálló tálba teszünk. Ezt a műveletet folytatjuk addig, amíg az egész tésztamennyiség el nem fogy. A dödöllék egy rétegbe legyenek a tálban! Előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük, 15 percig sütjük, amíg a teteje enyhén megpirul.
Közben a megmaradt vajat újra felmelegítjük egy kicsit és belekeverjük a pirospaprikát.
A tejfölt kikeverjük egy csipet sóval.
A spenótot tálba tesszük. A tökmagolajat kikeverjük az almaecettel, a cukorral, pici sóval és a spenótra öntjük. Megszórjuk az áfonyával és az előzőleg megpirított tökmaggal.
Tálaláskor a dödöllére tejfölt teszünk, amit meglocsolunk a paprikás vajjal és megszórjuk a felvágott újhagymával. Mellé, vagy köré halmozzuk a spenótsalátát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése