2015. március 9., hétfő

Sáfrányos tészta fűszeres vajban



Régóta kíváncsi voltam erre a receptre. Szeretek tésztát gyúrni és mivel ebben az esetben maga a tészta anyaga is fűszeres - kíváncsi voltam, mennyire érezhető ez az ízén, merthogy látványnak gyönyörű lesz, abban biztos voltam - milyen is lehetne egy sáfránnyal, kurkumával színezett szélesmetélt? Nos, ha teljesen őszinte akarok lenni, azon kívül, hogy a frissen gyúrt tészta mindig utánozhatatlanul finomabb, a fűszerezésnek nem éreztem különösebb jelentőségét, bár az is lehet, hogy a fűszeres vaj elnyomta az enyhébb ízeket. Mert az aztán tobzódik az egymást túllicitáló, végül mégis összhangba kerülő illatos-színes fűszerekben.
Így hát levonom a következtetést: gyönyörű és finom a frissen gyúrt tészta, de akinek nincs hozzá türelme, ideje, netán tapasztalat híján tart a procedúrától, nyugodtan vásároljon valamilyen jó minőségű tagliatellét, főzze ki, készítse el hozzá a fűszeres vajat és élvezze egy kevés munkával járó, különleges étel varázsát.
Az eredeti recept Ottolneghi: Plenty című szakácskönyvéből van (a régiből), kevés változtatással.

Recept:
a tésztához:
  • 1 nagy csipet sáfrány
  • 4 evőkanál forró víz
  • 3 tojás
  • 30 dkg liszt
  • fél teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kurkuma
A sáfrányt mozsárban megtörjük, tálba tesszük, felöntjük a forró vízzel, 10 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, villával elkeverjük. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a kurkumát és a sót, majd a tojásos keveréket. Kézzel, vagy konyhai robotgéppel simára dolgozzuk. Fényes felületű, rugalmas tésztát kell kapnunk, ha túl lágy, adjunk hozzá pici lisztet, ha túl kemény, pici vizet.
Lisztezett gyúródeszkán még pár percig gyúrjuk, kerek cipóvá formázzuk. Folpack-kal becsomagoljuk és fél órát (vagy egy éjszakát) pihentetjük.
Lisztezett deszkán 1 mm vékonyságúra nyújtjuk. (Tésztagéppel is lehet, akinek van.) Hosszában 10 cm széles lapra hajtogatjuk, a közöket alaposan lisztezzük, nehogy a rétegek összeragadjanak. Éles késsel másfél cm széles csíkokra vágjuk. Egy szék támláját letakarjuk tiszta konyharuhával, átvetjük rajta a tésztacsíkokat. 10 percig hagyjuk száradni.
Nagy fazékban sós vizet forralunk. 2-3 percig főzzük benne a tésztát, majd leszűrjük és a fűszeres vajhoz adjuk.

a fűszeres vajhoz:
  • 200 g vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 6 salottahagyma, vagy egy közepes fej hagyma
  • 3/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 3/4 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 3/4 teáskanál őrölt koriander
  • 3/4 teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál cayenne bors
  • 1 csipet chilipehely
  • fél teáskanál őrölt kurkuma
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors

Serpenyőben olvasszuk fel a vajat az olajjal, adjuk hozzá a finomra vágott hagymát, alacsony lángon főzzük egészen puhára. Adjuk hozzá a fűszereket, a sót és a borsot.
A leszűrt, jól lecsöpögtetett tésztát tegyük a fűszeres vajra, keverjük össze.
Tálalásnál szórjuk meg 2 evőkanál pirított, durvára vágott fenyőmaggal és petrezselyemmel.

1 megjegyzés:

Cserke írta...

Ez nagyon jó lehet, valamikor sort kerítek rá.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...