Mit adtak nekünk a rómaiak? Például a naspolyát. A légió katonái állítólag ezt vitték magukkal hódító hadjárataik során. Addig még érthető a történet, hogy a naspolya szedés után még kemény, nem fogyasztható, úgynevezett utóérő gyümölcs. Viszont ha egyszer beérik, nem nagyon bír ki semmiféle utazási nyomódást és törődést... Mindegy, kellett a vitamin, biztosan gyorsan kiszipkázták vékony héjából a szottyadt gyümölcshúst, magjait kiköpték, így lett nekünk is naspolyánk.
Szerencsére a fák azóta is megmaradtak, és ha nem is annyira népszerűek, mint rokonai, az alma-, körte- és birsfák, mostanában újra találhatunk egy-két kupaccal a piacon. Akkor a legjobb, ha még a fán megcsípi a dér, szedés után pedig kiterítve pár napig érni hagyjuk. Íze édesen fanyar, borízű, húsa barnás, kásás. Magas pektintartalma miatt gyorsan megfő belőle a lekvár, vagy ez a gyönyörű, borostyánszínű zselé. David Lebovitznál találtam rá a receptre, majdnem pontosan úgy is csináltam mindent, ahogyan ő írja, csak kiegészítőként alma helyett birsalmát használtam. Az elkészítés egyszerű, a zselé pedig illatos, meglepően intenzív naspolya ízű áttetsző kis finomság. Vajas kenyérre, palacsintára gondolkozás nélkül, sajtokhoz, sült húsokhoz röpke töprengést követően, viszont annál nagyobb élvezettel használhatjuk.
Recept:
- 1 kg érett, puha naspolya
- 1 birsalma
- fél citrom
- 600 g cukor
Egy nagy szitát kibélelünk ritka szövésű konyharuhával, vagy dupla réteg gézzel. Nagy lábasra támasztjuk a szitát és kanalanként belerakjuk a főtt gyümölcsöt. Nem nyomkodjuk. Egy éjszakán át hagyjuk szépen lecsöpögni.
Másnap a gyönyörű, tiszta, illatos kb. egy liternyi folyadékot széles lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és közepes lángon főzni kezdjük. Közben többször szedjük le a habját és gyakran kevergessük. Egy-másfél óra főzés kell neki, hogy zselé legyen. Úgy tudjuk megállapítani, hogy eléggé besűrűsödött-e, hogy egy hűtőben lehűtött tányérra egy kanálnyi folyadékot teszünk, visszatesszük a hűtőbe. Amikor kihűlt, bőrösödnie kell a tetejének és csak alig folynia.
Forrón kis üvegekbe töltjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
3db 2 dl-es üveg lesz ebből a mennyiségből.
2 megjegyzés:
hhhmmmmmmmmmmmmmm
de szép
és finom!
Megjegyzés küldése