A cím megtévesztő, mert a liba nem a káposztán puhult olyan omlósra, hanem már egy nappal előbb, jó hosszan, alacsony hőfokon konfitálódott. Lassú módszer, de biztos sikert garantál, tényleg vajpuha, csontról leomló lesz a hús. Azon melegében ne is nagyon piszkáljuk, mert még szétesik. Hagyjuk teljesen kihűlni, sőt ebben az állapotban akár egy hétig is tárolhatjuk hideg helyen. A káposztás befejezéshez összesen egy órára lesz szükségünk, úgyhogy egy hétvégi ebédre, vendégségre nagyon jól előkészíthető és időzíthető, tartalmas, meglehetősen finom mutatvány. Márton napi aktualitásáról nem is beszélve.
Recept:
A konfitált libacombhoz:
- 4 db libacomb
- 2,5 dl liba-, vagy kacsazsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hagyma
- 2 szem szegfűbors
- 1 dl száraz fehérbor
- só, frissen őrölt bors
A káposztához:
- 1 kg savanyú káposzta
- 2 evőkanál libazsír
- 1 kis fej hagyma felkockázva
- 2 evőkanál szilvapálinka
- 20 dkg aszalt szilva
- frissen őrölt bors
- 2,5 dl tejföl
- 1 teáskanál liszt
Kakukkfüves citromsó:
4-5 szál friss kakukkfűnek leszedjük a leveleit, összekeverjük egy citrom reszelt héjával és egy teáskanál durva szemű sóval. Mozsárban enyhén átdörzsöljük.
Összeállítás:
A szilvás káposztát egy kb. 30x40 centis sütőedénybe simítjuk. A kihűlt libacombokat kiemeljük a zsírjából, óvatosan lekapargatjuk róluk a felesleges zsírt és bőrös felükkel felfelé sorban a káposztára rendezzük őket.
200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a libacombok bőre enyhén megpirul.
Tálaláskor megszórjuk kakukkfüves-citromsóval.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése