Még szerencse, hogy az olajbogyó télen-nyáron ugyanolyan, így a hidegebb évszakokban is tökéletesen megidézhető vele a nyár. Ebbe a salátába belepakolhatjuk többféle változatát, attól lesz igazán jó. Na meg a lassan sült fokhagymától, amit, ha ez alkalomból csinálunk, csináljunk jó sokat, hogy később is használhassuk titkos, különleges favoritként. És hát a pirított-sós manduláról se feledkezzünk meg, ami formában, színben, ízben is gyönyörű összhangba kerül a bogyókkal és minden más hozzávalóval. Szóval van ebben minden, amiért érdemes körbeülni a tálat és csipegetni, kanalazni, magokat diszkréten tányérkába gyűjteni.
Recept:
- 400 g olajbogyó, vegyesen lehet fekete, aszalt és zöld is
- 1 evőkanál lecsöpögtetett nagyszemű kapribogyó (elhagyható)
- 100 g mandula
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- 1 citrom
- 20 gerezd konfitált fokhagyma
- 1 egész szárított chili paprika
- 1 teáskanál friss rozmaringlevél durvára vágva
- 1 teáskanál friss kakukkfűlevél durvára vágva
- frissen őrölt bors
- 2 babérlevél
- só
Az olajbogyókat leszűrjük, tálba tesszük. A citromot alaposan megmossuk, héját zöldséghámozóval csíkokban lehámozzuk, a fehér bunda nélkül. Az olajbogyókra szórjuk. Hozzáadjuk a konfitált fokhagymagerezdeket és a felaprított zöldfűszereket, a borsot, a babérleveleket és az egész chilit is. Meglocsoljuk az olívaolajjal, összekeverjük. Tálalás előtt megszórjuk a pirított mandulával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése