2012. november 24., szombat

Pirított mandulás olajbogyó saláta


Még szerencse, hogy az olajbogyó télen-nyáron ugyanolyan, így a hidegebb évszakokban is tökéletesen megidézhető vele a nyár. Ebbe a salátába belepakolhatjuk többféle változatát, attól lesz igazán jó. Na meg a lassan sült fokhagymától, amit, ha ez alkalomból csinálunk, csináljunk jó sokat, hogy később is használhassuk titkos, különleges favoritként. És hát a pirított-sós manduláról se feledkezzünk meg, ami formában, színben, ízben is gyönyörű összhangba kerül a bogyókkal és minden más hozzávalóval. Szóval van ebben minden, amiért érdemes körbeülni a tálat és csipegetni, kanalazni, magokat diszkréten tányérkába gyűjteni.

Recept:
  • 400 g olajbogyó, vegyesen lehet fekete, aszalt és zöld is
  • 1 evőkanál lecsöpögtetett nagyszemű kapribogyó (elhagyható)
  • 100 g mandula
  • 1 dl extra szűz olívaolaj
  • 1 citrom
  • 20 gerezd konfitált fokhagyma
  • 1 egész szárított chili paprika
  • 1 teáskanál friss rozmaringlevél durvára vágva
  • 1 teáskanál friss kakukkfűlevél durvára vágva
  • frissen őrölt bors
  • 2 babérlevél
A mandulát összekeverjük egy teáskanál olívaolajjal és egy csipet sóval. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük és 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megpirítjuk.
Az olajbogyókat leszűrjük, tálba tesszük. A citromot alaposan megmossuk, héját zöldséghámozóval csíkokban lehámozzuk, a fehér bunda nélkül. Az olajbogyókra szórjuk. Hozzáadjuk a konfitált fokhagymagerezdeket és a felaprított zöldfűszereket, a borsot, a babérleveleket és az egész chilit is. Meglocsoljuk az olívaolajjal, összekeverjük. Tálalás előtt megszórjuk a pirított mandulával.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...