Lenyűgözően változatos neveken fut a csicsóka a világ különböző részein. Jeruzsálemi articsóka, topinambur, kanadai burgonya, napgyökér, indiánkrumpli, földi alma. Magyarul is szólították még csókapityókának is. Szinte mindegyik név a származásával, vagy növénytani eredetével kapcsolatos félreértésen, félrehalláson alapul. Mindenesetre ezek alapján úgy tűnik, beindította az európai ember fantáziáját ez a furcsa kinézetű, igénytelen, olcsó növény, miután egyszer csak megérkezett Amerikából. Formája és föld alatt növekvő gumója miatt a krumplihoz hasonlít, virága azonban egyértelműen jelzi, hogy ő a napraforgó rokona. Íze kicsit hasonlít az újkrumplihoz, a zsenge karalábéhoz, a dióhoz, mogyoróhoz és állítólag a friss articsókaszívhez is, amihez nekem még nem volt szerencsém. Magas beltartalmi értékekkel is rendelkezik, egyetlen hibája, hogy göcsörtös felülete miatt nagyon idegesítő hámozni. De elhivatottságunk teljes tudatában ezen a nehézségen felülemelkedünk, a pucolásra fordított időt pedig belső fejlődésünk útjának szolgálatába állítjuk.
Hallal szerintem nagyon jó a csicsóka, próbáljátok ki!
Recept:
Paradicsomos sült csicsóka:
- 1 kg csicsóka
- 4 közepes fej hagyma vékony szeletekre vágva
- 2,5 dl száraz rosé, vagy fehérbor
- 1 púpozott evőkanál sűrített paradicsom
- 1 púpozott teáskanál barnacukor
- 1 mokkás kanál őrölt koriander
- olívaolaj
- só, frissen őrölt bors
A csicsókát megpucoljuk, megmossuk. Forrásban levő sós vízben 10 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, fél centis karikákra vágjuk. Serpenyőben 4 evőkanál olajat forrósítunk, beletesszük a csicsóka felét, 5 percig sütjük, szűrőkanállal kiszedjük, sütőedénybe terítjük. Ugyanígy járunk el a másik adag csicsókával is.
A sült csicsókakarikákra egyenletesen ráöntjük a hagymás-fűszeres mártást. 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütjük.
A morzsás halhoz:
- 50 dkg tőkehal filé ( lehet fagyasztott is, de teljesen kiengedve, konyhai papírtörlővel leitatva)
- 2 evőkanál finom zsemlemorzsa
- olívaolaj
- egy marék dió durvára vágva
- fél citrom reszelt héja
- fél csokor friss petrezselyem
- só, frissen őrölt bors
A halat kisüthető méretű szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A csicsókához használt serpenyőben és annak olajában erős tűzön mindkét oldalán 3-3 perc alatt megsütjük a halat. Egyszerre csak 3-4 szeletet tegyünk a serpenyőbe.
A halszeleteket megszórjuk a diós morzsával és a fűszeres- paradicsomos csicsókával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése