Fordított volt a sorrend, először csináltam meg a nyúlmájat a birsalmával régi kedvenc receptem alapján. Sőt, először volt a nyúlmáj, amit a piacon véletlenül találtam. A csirkés üzletben volt, az előttem levő vásárló kérdezett rá, hogy az mi, amikor megkapta a választ, mondta, hogy jaj, azt ő biztos nem kér, én viszont igen, mondtam. Itthon már sorakoztak a birsalmák, egyértelmű volt a párosítás. Azután jutott eszembe, hogy ha másért nem (de másért is), ezért érdemes befőttet eltenni. Nem bízva a birsek örök életében, konzerválni kell a lehetőséget, hogy sütni tudjak egy pár szeletet később is hús, hal, máj mellé.
A befőtt elkészítése nagyon egyszerű és később nemcsak érdekes köretnek használhatjuk, hanem sűrű joghurttal, pirított mogyoróval-mandulával tálalva gyors desszert is lehet.
Birsalmabefőtt:
- 1,5 kg magházától és héjától megtisztított birsalma
- 60 dkg cukor
- 2 citrom leve
- 2 kardamom mag
- fél centis gyömbérszelet
- két darabka egész fahéj
Ebből a mennyiségből 4 db 7 dl-es üveg lett.
Birsalmás - fűszeres nyúlmáj
- 50 dkg nyúl-, vagy szárnyasmáj
- 1 nagy birsalma, vagy egy üveg birsalmabefőtt
- 1 nagy fej hagyma vékonyan felszeletelve
- 50 g vaj
- 1 kis chilipaprika felaprítva
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1darabka egész fahéj
- 2 evőkanál brandy
- só, bors
Kiszedjük egy tálba, félretesszük.
A májat megtisztítjuk az erektől, fél tenyérnyi darabokra vágjuk. A maradék 30 g vajat a serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát, közepes lángon 5 percig sütjük. Rátesszük az őrölt gyömbért, a fahéjat és a chilit, még egy percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a májat. 6-8 percig sütjük, amíg kissé megpirul. Közben meglocsoljuk a brandyvel.
Végül hozzáadjuk a sült birsalma darabokat, együtt még egy percig erős lángon sütjük. Levesszük a tűzről, sózzuk és frissen őrölt borssal fűszerezzük.
Frissen, melegen tálaljuk.
2 megjegyzés:
Megfőzve, megéve:))) Imádtuk!
Gyors voltál! Örülve:)
Megjegyzés küldése