2012. október 27., szombat

Birsalmabefőtt és nyúlmáj


Fordított volt a sorrend, először csináltam meg a nyúlmájat a birsalmával régi kedvenc receptem alapján. Sőt, először volt a nyúlmáj, amit a piacon véletlenül találtam. A csirkés üzletben volt, az előttem levő vásárló kérdezett rá, hogy az mi, amikor megkapta a választ, mondta, hogy jaj, azt ő biztos nem kér, én viszont igen, mondtam. Itthon már sorakoztak a birsalmák, egyértelmű volt a párosítás. Azután jutott eszembe, hogy ha másért nem (de másért is), ezért érdemes befőttet eltenni. Nem bízva a birsek örök életében, konzerválni kell a lehetőséget, hogy sütni tudjak egy pár szeletet később is hús, hal, máj mellé.
A befőtt elkészítése nagyon egyszerű és később nemcsak érdekes köretnek használhatjuk, hanem sűrű joghurttal, pirított mogyoróval-mandulával tálalva gyors desszert is lehet.

Birsalmabefőtt:
  • 1,5 kg magházától és héjától megtisztított birsalma
  • 60 dkg cukor
  • 2 citrom leve
  • 2 kardamom mag
  • fél centis gyömbérszelet
  • két darabka egész fahéj
A birsalmát gerezdekre vágjuk, tálba tesszük és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Belecsavarjuk a citromok levét. A birsalmákat megmosott, kiforrázott üvegekbe rakjuk. A citromos vizet lábasba öntjük, hozzáadjuk a fűszereket és a cukrot. Felforraljuk és addig főzzük, amíg a cukor feloldódik benne. A folyadékot ráöntjük az üvegekben lévő birsalmára, egyenletesen elosztva. Szorosan rácsavarjuk a fedelét. Széles lábasba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy az üvegek kétharmadáig érjen. Erős lángon 40 percig főzzük. A vízben hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen, kamrában tároljuk.
Ebből a mennyiségből 4 db 7 dl-es üveg lett.

Birsalmás - fűszeres nyúlmáj



  • 50 dkg nyúl-, vagy szárnyasmáj
  • 1 nagy birsalma, vagy egy üveg birsalmabefőtt
  • 1 nagy fej hagyma vékonyan felszeletelve
  • 50 g vaj
  • 1 kis chilipaprika felaprítva
  • 1 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1darabka egész fahéj
  • 2 evőkanál brandy
  • só, bors
Ha nyers birsalmát használunk, azt megmossuk, felvágjuk, magházát kivágjuk, meghámozzuk, falatnyi darabokra vágjuk, majd egy-két evőkanál citromlével, két evőkanál cukorral ízesített 2 dl forrásban levő vízbe tesszük és puhára főzzük, de vigyázzunk, hogy ne főjön szét. Leszűrjük, majd serpenyőben 20 g vajon megpirítjuk. Ha befőttet használunk, csak leöntjük a levét (megisszuk), és ugyanennyi vajon megsütjük.
Kiszedjük egy tálba, félretesszük.
A májat megtisztítjuk az erektől, fél tenyérnyi darabokra vágjuk. A maradék 30 g vajat a serpenyőbe tesszük, megolvasztjuk. Hozzáadjuk a hagymát, közepes lángon 5 percig sütjük. Rátesszük az őrölt gyömbért, a fahéjat és a chilit, még egy percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a májat. 6-8 percig sütjük, amíg kissé megpirul. Közben meglocsoljuk a brandyvel.
Végül hozzáadjuk a sült birsalma darabokat, együtt még egy percig erős lángon sütjük. Levesszük a tűzről, sózzuk és frissen őrölt borssal fűszerezzük.
Frissen, melegen tálaljuk.

2 megjegyzés:

Babette írta...

Megfőzve, megéve:))) Imádtuk!

konyharuha írta...

Gyors voltál! Örülve:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...