Nyolc tojásfehérjét kell összegyűjteni ehhez a tortához. Ha sütünk egy kalácsot, vagy aranygaluskát, az két fehérje maradék. Ha az aranygaluskához még vaníliakrémet is főzünk, akkor még három sárgáját használtunk. De a fantasztikus creme brulée-hez már egyből 5 tojássárgát kell elhasználni. A gyors és könnyű zabaglionéhoz pedig hatot. Szóval van bőven lehetőség a pazarlás nyomasztó érzése nélkül nekiállni csak tojássárgás recepteknek. Ezzel egyrészt már előre eltervezhetjük egy eljövendő hétvége desszertjét akár vendégségre is, másrészt így az alapanyag egy részéről is gondoskodunk.
A tojásfehérjét egy kis műanyag dobozban a hűtőszekrényben, vagy egy-másfél hétnél hosszabb ideig a mélyhűtőben tároljuk. Lényeges, hogy mindig írjuk rá a mennyiséget, amit én párszor már elmulasztottam, aztán próbáltam visszaemlékezni, hogy mihez is használtam a mennyi tojást? Múltkor például rosszul tippeltem...
És hogy milyen ez a torta? Hát finom!
Recept:
- 220 g porcukor
- 100 g liszt
- 1/2 teáskanál sütőpor
- 220 g őrölt mandula
- 8 tojásfehérje
- 185 g olvasztott vaj
- másfél evőkanál tej
- 150 g friss, vagy fagyasztott áfonya, vagy málna
- 30 dkg szilva kimagozva, félbe vágva
- 2 teáskanál barna cukor a tetejére
Egy nagy tálban alaposan összekeverjük a porcukrot, a lisztet, a sütőport és az őrölt mandulát. Egy másik tálban villával enyhén felverjük a tojásfehérjéket. Hozzáadjuk a lisztes-mandulás keverékhez, majd belekeverjük a vajat és a tejet is. Beleforgatjuk az áfonya, vagy málna felét.
Egy 23-25 cm-es tortaformát kivajazunk, alját kibéleljük sütőpapírral. Beleöntjük a tészta felét, rászórjuk a maradék bogyós gyümölcsöt, majd beborítjuk a maradék tésztával. A tetejét szépen kirakjuk a felezett szilvával. Végül megszórjuk a barna cukorral.
A sütőben 1 és negyed órát sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, utána szépen szeletelhető.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése